La 28 iulie, este marcată, în fiecare an, în întreaga lume, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei, eveniment care se desfăşoară sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Infecţiile virusal-hepatitice reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, cu impact biologic, economic şi social remarcabil. Actualmente, peste două miliarde de persoane prezintă serologie pozitivă pentru infecţia cu virusul hepatitic B (VHB), iar 170 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic C (VHC). (...)"> Nu doar o zi, o tradiţie… - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Nu doar o zi, o tradiţie…

Nu doar o zi, o tradiţie…

   La 28 iulie, este marcată, în fiecare an, în întreaga lume, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei, eveniment care se desfăşoară sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Infecţiile virusal-hepatitice reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, cu impact biologic, economic şi social remarcabil. Actualmente, peste două miliarde de persoane prezintă serologie pozitivă pentru infecţia cu virusul hepatitic B (VHB), iar 170 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic C (VHC). (...)

   La 28 iulie, este marcată, în fiecare an, în întreaga lume, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei, eveniment care se desfăşoară sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Infecţiile virusal-hepatitice reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, cu impact biologic, economic şi social remarcabil. Actualmente, peste două miliarde de persoane prezintă serologie pozitivă pentru infecţia cu virusul hepatitic B (VHB), iar 170 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic C (VHC). În ceea ce priveşte datele epidemiologice din ţara noastră, un studiu efectuat de noi pe o populaţie din sud-estul României a arătat o prevalenţă de 5,7% a infecţiei VHB şi de 4,26% a infecţiei VHC (de altfel, studiul epidemiologic realizat de Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului a urmărit toate grupele de vârstă şi a fost primul care a prezentat date referitoare la toate tipurile de virusuri hepatitice: B, C, D şi E).
   Studiul hepatitelor virale a constituit o preocupare constantă pentru Şcoala românească de hepatologie. În Centrul de Medicină Internă din cadrul Institutului Clinic Fundeni există o lungă tradiţie în ceea ce priveşte studiul patologiei hepatice, începând cu profesorul V. Runcan şi continuând cu profesorii Lucian Buligescu, R. Oancea şi, actualmente, Mihai Voiculescu. Tot aici a fost înfiinţată şi Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului (ARSF) – afiliată la Asociaţia Europeană pentru Studiul Ficatului (EASL) –, organizatoare de numeroase congrese, simpozioane şi reuniuni internaţionale.
  Colaborările externe în domeniul hepatic în care România este reprezentată s-au materializat anul acesta prin participarea la un simpozion bulgaro-român privind patologia hepatică, la Veliko Tîrnovo, în luna aprilie, şi la o reuniune internaţională la Sarajevo, în luna iunie, în vederea stabilirii unei platforme balcanice comune în domeniul bolilor de ficat, întâlnire la care a participat, alături de reprezentanţii ţărilor din sud-estul Europei, şi preşedintele American Association for the Study of Liver Diseases, profesorul Arun Sanyal. Întâlnirea a condus la realizarea unui site comun ce cuprinde o bază de date corespunzând fiecărei ţări participante (www.balkanhep.eu). Totodată, a început organizarea celui de-al III-lea Curs balcanic precongres, care se va desfăşura în 2012, la Bucureşti.
   Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului este activ implicată în studiile ce privesc tratamentul infecţiei cronice VHC cu noii produşi antivirali boceprevir şi telaprevir. În ceea ce priveşte virusul hepatitic B, noii produşi antivirali fiind deja utilizaţi în ţara noastră, studiile se adresează în special urmăririi efectelor adverse pe termen lung ale acestor noi molecule.
  În acelaşi timp, ARSF continuă seria manifestărilor ştiinţifice vizând ansamblul patologiei legate de infecţiile virusal-hepatitice şi de complicaţiile acestora, prin organizarea, în perioada 2–4 octombrie, la Bucureşti, a celui de-al XXI-lea Congres de hepatologie şi a primului Congres româno-francez de hepatologie, la care vor participa toate personalităţile Şcolii franceze de profil.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe