Newsflash
Știri

Noutăți privind prevenția cardiovasculară la diabetici

de Dr. Mădălina Badea - aug. 14 2020
Noutăți privind prevenția cardiovasculară la diabetici

Societatea Americană de Cardiologie a emis un nou consens privind ghidarea medicilor cardiologi în iniţierea și monitorizarea tratamentului cu inhibitori de cotransportor sodiu-glucoză 2 (SGLT2) și antagoniști ai receptorului peptid 1 glucagon-like (GLP-1RAs) la pacienţii cu diabet zaharat tip 2.

Beneficiile acestor medicamente asupra sistemului cardiovascular și renal sunt frecvent prezentate și au fost dovedite prin studii clinice importante. Cu toate acestea, există dificultăţi în introducerea lor în practica clinică, posibil în absenţa unor indicaţii clare privind iniţierea și urmărirea tratamentului. Deși uneori este indicat ca decizia de a introduce în schema de tratament un astfel de medicament să fie luată de medicul diabetolog curant, s-a dorit ca prin acest document să se depășească graniţa dintre cele două specialităţi.

Iniţierea și monitorizarea tratamentului

Documentul, publicat în Journal of the American College of Cardiology, oferă cititorilor indicaţii despre situaţiile în care tratamentul poate fi prescris, doze, contraindicaţii, pe lângă informaţii privind studiile care au dovedit beneficiile acestora. Se poate observa, de asemenea, că există anumite discrepanţe între formularea recomandărilor din ghidurile diabetologilor și cele ale cardiologilor. Cu toate acestea, ambele recomandă utilizarea inhibitorilor de SGLT2 sau GLP-1RAs pentru reducerea riscului cardiovascular la pacienţii diabetici cu risc cardiovascular înalt.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe