Newsflash
Știri

Noutăți în contracepția intrauterină: steriletul sferă, fără hormoni

de L. Budin - iul. 14 2021
Noutăți în contracepția intrauterină: steriletul sferă, fără hormoni

Cea mai nouă metodă de contracepție intrauterină este disponibilă în România. Steriletul e fără hormoni și are formă de sferă, ceea ce înseamnă că se adaptează fiziologic la forma uterului.

IUB (IntraUterine Ball) Ballerine are o serie de atuuri, se arată într-un comunicat. Faptul că nu conține hormoni este un avantaj important pentru femeile care ar vrea să aleagă acest tip de metodă contraceptivă, dar se feresc de tratamentele hormonale și de efectele lor adverse.

sterilet-sfera
Sursă foto: Facebook IUB Ballerine - Romania

 

Nu provoacă răni

Ballerine funcționează după aceleași principii ca alte dispozitive contraceptive intrauterine care au în componența lor cupru și nu conțin hormoni.

„Mai exact, de îndată ce este introdus în uter, eliberează cantități mici de cupru pentru a împiedica în mod continuu apariția unei sarcini”, spune prof. dr. Claudia Mehedințu, medic ginecolog.

Este diferit de toate celelalte dispozitive, pentru că se adaptează la forma uterului. Forma 3D și dimensiunea mică (are un diametru de 15 mm) îl împiedică să rănească, să perforeze sau să irite.

Medicul ginecolog și directorul medical al companiei OCON Healthcare din Israel, Ilan Baram, este cel care a inventat steriletul Ballerine, ca o alternativă la steriletele rigide, în forma literei „T”.

Eficiență mare

E realizat din cupru pur și nitinol, din care se realizează și stenturile coronariene.

„Este potrivit pentru toate vârstele, inclusiv pentru femeile tinere, care nu au fost însărcinate. Fertilitatea este reinstaurată imediat după înlăturare. Nu afectează libidoul, ovulația și nici nu îngrașă”, se arată în comunicat.

Are o eficiență de peste 99% în prevenirea sarcinii și o durată de viață de până la cinci ani. 

„Ballerine® poate fi inserat doar de către medicul ginecolog, după o consultație și alte investigații prealabile. Medicul măsoară uterul pacientei și inserează steriletul preîncărcat în cel mai subțire tub de inserție”, spune dr. Diana Mihai, medic ginecolog.

Dispozitivul nu poate fi folosit de femeile însărcinate, de cele care au o formă anormală a uterului, suferă de afecțiuni ale colului uterin sau au alergie la unul dintre materialele componente.

S-ar putea să te intereseze și:

Sănătatea sexuală nu este explicată corect

Dispozitivele contraceptive intrauterine, metodă cost-eficientă

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe