Newsflash
Știri

Noutăţi în cercetare

de Dr. Mihail CĂLIN - feb. 20 2013
Noutăţi în cercetare

Relevanţa semnelor ecografice în sindromul Down

   Diverse detalii ale fătului, descoperite la examenul ecografic în al doilea trimestru de sarcină, pot indica sindromul Down: ventriculomegalia cerebrală laterală, absenţa sau hipoplastia osului nazal, creşterea grosimii pliului nucal, focarul hiperecogen intracardiac, prezenţa aberantă a arterei subclavii drepte, intestinul hiperecogen, uşoară hidronefroză şi scurtarea humerusului sau femurului. O metaanaliză1 a articolelor pe acest subiect, realizată la King’s College din Londra şi publicată online în Ultrasound in Obstetrics & Gynecology, a căutat să stabilească cum influenţează aceste semne riscul de boală.
   Deşi majoritatea nu influenţează prea mult riscul de apariţie a sindromului, echipa a descoperit că multe semne sunt asociate cu riscuri crescute: astfel, ventriculomegalia cerebrală, grosimea crescută a pliului nucal şi existenţa arterei subclavii aberante cresc riscurile de trei-patru ori, iar absenţa sau hipoplastia osului nazal – de şase-şapte ori. Astfel, identificarea oricăruia dintre aceste semne trebuie să determine specialistul să caute şi alte anomalii. Totodată, absenţa tuturor semnelor importante scade de şapte ori riscul de a naşte un copil cu sindrom Down.

Impactul consumului de melamină

   În urmă cu câţiva ani, în China, melamina ilegal adăugată în lapte şi lapte praf, pentru a simula un conţinut crescut de proteine, ducea la moartea câtorva copii din cauza insuficienţei renale şi la îmbolnăvirea altor sute de mii. O echipă de cercetători a publicat săptămâna aceasta în Science Translational Medicine un articol2 care ar putea explica legătura, la anumiţi indivizi, dintre compusul industrial şi insuficienţa renală.
   În studiul desfăşurat pe şobolani, cercetătorii au descoperit că melamina este transformată de anumite bacterii din intestin (Klebsiella spp.) în acid cianuric, care, împreună cu melamina şi acidul uric, formează calculi în rinichi şi căile urinare, ducând la insuficienţă renală. Având în vedere că mai puţin de 1% din copiii care au consumat laptele contaminat au avut aceste probleme, se poate specula că în intestinul acestora erau prezente astfel de bacterii care metabolizează melamina.
   Cercetarea demonstrează felul în care compoziţia florei intestinale influenţează reacţia organismului la medicamente, alimente şi substanţe chimice.

Creşte numărul naşterilor multiple afectate de anomalii congenitale

   Un studiu3 publicat săptămâna trecută în BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology cercetează felul în care schimbarea proporţiei naşterilor multiple a afectat prevalenţa anomaliilor congenitale rezultate din naşteri multiple. Cercetarea s-a întins pe mai mult de două decenii (1984–2007) în 14 ţări europene şi a înregistrat peste 5,4 milioane de naşteri, folosind şi date din reţeaua europeană de supraveghere a anomaliilor congenitale (EUROCAT).
   Studiul a relevat o creştere cu aproximativ 50% a ratei naşterilor multiple; 3% din totalul naşterilor din perioada studiată au fost reprezentate de astfel de naşteri, iar din totalul de peste 148.000 de cazuri cu anomalii congenitale majore, 3,8% au provenit din naşteri multiple. Prevalenţa anomaliilor congenitale la naşteri multiple a crescut de la 5,9 la 10,7 la 10.000 de naşteri, iar riscul de anomalii congenitale a fost cu 27% mai crescut în naşterile multiple faţă de cele unice. Potrivit autorilor, creşterea numărului naşterilor multiple se poate explica prin schimbarea vârstei maternale şi folosirea tehnicilor de reproducere asistată, contribuţia acestora la riscul anomaliilor congenitale necesitând însă cercetări suplimentare.

Reluarea studiilor asupra gripei aviare

   Într-o scrisoare4 publicată simultan în revistele Science şi Nature, un grup de 40 de oameni de ştiinţă din universităţi din toată lumea au anunţat încheierea moratoriului voluntar asupra cercetărilor legate de transmiterea virusului gripei aviare, declarat în urmă cu un an. Măsura fusese luată pentru a răspunde îngrijorărilor exprimate inclusiv de OMS, cu privire la posibilele riscuri şi întrebuinţări greşite ale acestor cercetări. În timpul scurs, OMS a emis recomandări cu privire la condiţiile de biosiguranţă, iar autorităţile din mai multe state au revizuit, la rândul lor, condiţiile de biosiguranţă, biosecuritate şi finanţare potrivite pentru desfăşurarea unor astfel de studii de laborator pe virusuri H5N1 modificate.
  Potrivit semnatarilor, cercetarea transmiterii H5N1 este esenţială pentru pregătirea în cazul unei pandemii şi pentru înţelegerea adaptării virusurilor gripale la mamifere, reluarea studiilor, cu aprobarea guvernelor şi în condiţii de siguranţă, ţinând de responsabilitatea pentru sănătatea publică. Autorii consideră că nivelul trei de biosiguranţă cu îmbunătăţiri (BLS 3+) sau BLS 4 sunt potrivite pentru astfel de cercetări. Totodată, ei subliniază că, deşi asemenea studii nu sunt lipsite de riscuri, acestea sunt depăşite de beneficii, în condiţiile în care există posibilitatea ca în natură să apară un virus H5N1 capabil de a se transmite la mamifere.

Efectul măsurilor de sănătate publică

   În 1998, guvernul Marii Britanii a decis restricţionarea numărului de tablete din cutiile de paracetamol la 32 pentru cele vândute în farmacii şi la 16 pentru cele vândute în alte locuri, ca urmare a faptului că supradozele cu acest medicament reprezintă frecvent o metodă de sinucidere şi o cauză a insuficienţei hepatice. Un studiu5  recent publicat în BMJ a căutat să stabilească impactul pe termen lung pe care măsura l-a avut în Anglia şi Ţara Galilor asupra morţilor prin otrăvire (în special sinucidere) şi asupra numărului pacienţilor internaţi cu insuficienţă hepatică.
   Numărul deceselor în care a fost implicat paracetamolul a scăzut cu 43% în 11 ani de la introducerea noii legislaţii, iar cel al internărilor pentru transplanturi hepatice necesare ca urmare a efectelor medicamentului a scăzut cu 482 (61%). Chiar şi în aceste condiţii, anual se înregistrează în medie 121 de decese din cauza supradozei de paracetamol, cercetătorii sugerând, pentru scăderea acestora, aplicarea mai riguroasă a legii, reducerea suplimentară a dimensiunii cutiilor şi chiar a conţinutului de substanţă din tablete (cu condiţia ca aceasta să nu le afecteze acţiunea analgezică).

 


Notă autor:

1Agathokleous M, Chaveeva P, Poon LC, Kosinski P, Nicolaides KH. Meta-analysis of second-trimester markers for trisomy 21. Ultrasound Obstet Gynecol. 2012 Dec 3
2Zheng X, Zhao A, Nicholson JK et al. Melamine-induced renal toxicity is mediated by the gut microbiota.
Sci Transl Med. 2013 Feb 13
3Boyle B, McConkey R, Dolk H et al. Trends in the prevalence, risk and pregnancy outcome of multiple births with congenital anomaly: a registry-based study in 14 European countries 1984-2007. BJOG. 2013 Feb 6
4Fouchier RA, García-Sastre A, Kawaoka Y. Transmission studies resume for avian flu. Science.
2013 Feb 1;339(6119):520-1. Nature. 2013 Jan 31;493(7434):609
5Hawton K, Bergen H, Simkin S, Dodd S, Pocock P, Bernal W, Gunnell D, Kapur N. Long term effect of reduced pack sizes of paracetamol on poisoning deaths and liver transplant activity in England and Wales: interrupted time series analyses. BMJ. 2013 Feb 7;346:f403

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe