Newsflash
Știri

Noutăţi în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - ian. 30 2013
Noutăţi în cercetare

Ultimii (şi) la radioterapie

   Nu neagă nimeni că România este o ţară europeană şi că, într-adevăr, locul ei este în Uniunea Europeană. Chiar dacă, statistic vorbind, sistemul românesc de sănătate ar fi poate nu performant, dar undeva pe la mijloc într-un clasament african. Pentru că în Europa este cel mai frecvent ultimul. Un interesant studiu1 publicat ieri în The Lancet Oncology aduce noi argumente în acest sens, de această dată prin relevarea discrepanţelor existente în disponibilitatea serviciilor de radioterapie în Europa. Datele utilizate, foarte recente, arată că există, în cele 33 de state europene incluse în analiză, 1.286 de centre de radioterapie, din care 19 în România. Raportat la numărul locuitorilor, pe continent sunt, în medie, 5,3 echipamente de teleterapie prin megavoltaj la un milion de locuitori; la noi, sunt 1,3, mai puţin decât în Macedonia (1,5), Bulgaria (2,0) sau Turcia (2,7).
   Prelucrând statistic datele oficiale, autorii cercetării citate au calculat inclusiv deficitul aparent de echipamente (aparent, deoarece numărul în sine poate să nu fie suficient de relevant, în absenţa unei evidenţe a gradului de utilizare a echipamentelor). Deloc surprinzător, cea mai mare nevoie (neacoperită) de maşini de radioterapie cu megavoltaj se înregistrează tot în ţara noastră (72%), Macedonia (67%), Bulgaria (64%) şi Estonia (50%); interesant că, potrivit statisticilor, şapte din cele 33 de ţări europene au un excedent de astfel de echipamente.
   Aceasta este prima cercetare care oferă o privire comprehensivă asupra echipamentelor de radioterapie din Europa, în condiţiile în care aproximativ jumătate din pacienţii cu cancer au indicaţie pentru radioterapie curativă sau paliativă. Concluzia care ne interesează cel mai mult: „Statele din estul şi sud-estul Europei trebuie să-şi extindă reţelele şi să-şi modernizeze echipamentele de radioterapie“.

Plimbările şi longevitatea

   La persoanele foarte în vârstă, factori predictivi semnificativi ai mortalităţii sunt vârsta în sine, afecţiunile cronice, fumatul, depresia, raportul CD4/CD8 şi consumul de cafea. Un studiu2 de cohortă publicat recent în Maturitas (revista oficială a Societăţii Europene de Menopauză şi Andropauză), realizat pe o perioadă de zece ani, la 152 de vârstnici mobili şi cu autonomia păstrată, cu vârsta medie de 80 de ani, a relevat efectul protector independent al plimbărilor asupra mortalităţii generale la această grupă de vârstă. Astfel, după ajustarea statisticilor pentru diverse variabile, s-a observat că plimbările în aer liber timp de cel puţin 15 minute, de minimum patru ori într-o săptămână, scad cu 40% riscul de mortalitate la persoanele foarte în vârstă. Studiul confirmă teoriile existente privind beneficiile efortului fizic moderat la vârste avansate şi sprijină încurajarea unor astfel de obiceiuri sanogene pentru creşterea longevităţii.

Tofacitinib confirmă în AR

   Rezultatele unui studiu clinic3 de fază 3, vizând rezultatele tratamentului cu tofacitinib în artrita reumatoidă au fost publicate ieri în Arthritis & Rheumatism, revistă a Colegiului American de Reumatologie, editată de Wiley. Cercetarea a urmărit, timp de douăsprezece luni, analiza eficacităţii tofacitinibului în ameliorarea activităţii bolii şi inhibarea progresiei leziunii articulare, la pacienţii care nu au răspuns la metotrexat. Medicamentul este primul inhibitor oral al tirozin-protein-kinazei JAK3 autorizat de FDA pentru tratamentul artritei reumatoide moderat-severe la pacienţii care nu răspund sau au intoleranţă la metotrexat. Analiza a confirmat rezultatele ce fuseseră obţinute în studiul clinic de fază 2. „Datele noastre furnizează dovezile că tofacitinibul reduce progresia leziunilor structurale la pacienţii cu artrită reumatoidă activă“, afirmă prof. dr. Désirée van der Heijde, de la Leiden University Medical Center (Olanda), principala autoare a studiului.

Cu durerea... e de joacă

   O cercetare originală4, desfăşurată la Spitalul Universitar din Salamanca (Spania), a urmărit felul în care implicarea în jocuri a copiilor (1–7 ani) care suferă intervenţii chirurgicale are ca efect reducerea durerilor postchirurgicale. Astfel, grupul copiilor ai căror părinţi au fost instruiţi să se joace cu aceştia după intervenţia chirurgicală, cu jucăriile de pluş oferite în spital, a înregistrat scoruri ale durerii semnificativ mai scăzute, comparativ cu grupul de control. Mecanismele implicate ar fi nu doar efectul distragerii atenţiei asupra percepţiei durerii, ci şi buna dispoziţie indusă copiilor şi părinţilor prin joc, care atenuează nocicepţia. Rezultatele publicate în Pain Management Nursing constituie o bună indicaţie pentru organizarea unor programe de promovare a jocului în spitale, pentru diminuarea percepţiei durerii la pacientul pediatric.

Anxietatea tratată pe calculator

   Tot pe o tehnică de distragere a atenţiei se bazează şi soluţia aplicată de prof. dr. Yair Bar-Haim, şeful Şcolii de Ştiinţe Psihologice a Universităţii Tel Aviv (Israel), în managementul non-farmaceutic al anxietăţii la copil, după cum aflăm dintr-o comunicare de presă semnată de Avigayil Kadesh. Tehnica de modificare a deturnării atenţiei (attention bias modification – ABM) cu ajutorul computerului are, la copii, avantaje precum familiarizarea acestora cu utilizarea calculatorului, absenţa efectelor adverse asociate cu medicaţia, neobligativitatea prezenţei unui specialist bine pregătit (ca în cazul terapiei cognitiv-comportamentale) şi chiar accesul la aplicaţia software direct prin internet. La finalul unui studiu pe 40 de copii cu vârste de 8–14 ani, diagnosticaţi cu una sau mai multe tulburări anxioase, grupul de cercetători a observat că tratamentul ABM a dus la dispariţia criteriilor de diagnostic pentru tulburare anxioasă la nu mai puţin de o treime din lotul studiat.

Drumul spre centenar

   Tendinţele de evoluţie a speranţei de viaţă sunt subiectul unei analize publicate miercuri în BMJ5. Astfel, se pare că numărul britanicelor care vor ajunge la vârsta de 100 de ani va creşte sensibil în următorul secol, de la 13%, cât se estimează pentru generaţia 1951, la 40% pentru fetele născute în 2013 şi chiar 60% pentru cele ce se vor naşte în 2060. Longevitatea crescută s-ar datora nu doar faptului că oamenii mor la vârste mai avansate, ci şi scăderii mortalităţii infantile cu aproximativ 60% în ultimele patru decenii (în Marea Britanie!). Nu trebuie omise însă diferenţele importante induse de sex, statut socioeconomic, ţara de reşedinţă. Autorul analizei britanice mai atrage atenţia şi asupra faptului că speranţa de viaţă şi anii de viaţă sănătoasă nu evoluează similar; astfel, în Regatul Unit, din 1990 până în prezent, speranţa de viaţă la naştere a crescut cu 4,6%, în vreme ce anii de viaţă sănătoasă au sporit cu doar 3%.


Notă autor:


1. Rosenblatt E, Izewska J, Anacak Y, Pynda Y, Scalliet P, Boniol M, Autier P. Radiotherapy capacity in European countries: an analysis of the Directory of Radiotherapy Centres (DIRAC) database. Lancet Oncol. 2013 Jan 24

2. Fortes C, Mastroeni S, Sperati A, Pacifici R, Zuccaro P, Francesco F, Agabiti N, Piras G, Amleto D, Ebrahim S. Walking four times weekly for at least 15 min is associated with longevity in a Cohort of very elderly people. Maturitas. 2012 Dec 29. pii: S0378-5122(12)00400-8

3. van der Heijde D, Tanaka Y, Fleischmann R, Keystone E, Kremer J, Zerbini C, Cardiel MH, Cohen S, Nash P, Song YW, Tegzová D, Wyman BT, Gruben D, Benda B, Wallenstein G, Krishnaswami S, Zwillich SH, Bradley JD, Connell CA, the ORAL Scan investigators. Tofacitinib (CP-690,550) in patients with rheumatoid arthritis on methotrexate: 12-month data from a 24-month Phase 3 randomized radiographic study. Arthritis & Rheumatism; January 24, 2013

4. Ullán AM, Belver MH, Fernández E, Lorente F, Badía M, Fernández B. The Effect of a program to promote play to reduce children’s post-surgical pain: with plush toys, it hurts less. Pain Manag Nurs. 2012 Dec 27. pii: S1524-9042(12)00172-5

5. Appleby J. How long can we expect to live? BMJ. 2013 Jan 23;346:f331

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe