Newsflash
Știri

NOUTĂȚI ÎN CERCETARE

de Dr. Alina SIMACHE - oct. 5 2018
NOUTĂȚI ÎN CERCETARE
Cofeina și rata mortalității în boala renală cronică

Un studiu de tip observațional recent publicat în Nephrology Dialysis Transplantation prezintă asocierea invers proporțională dintre consumul de cofeină și rata mortalității la pacienții cu boală renală cronică. În cadrul studiului, dr. Miguel Bigotte Vieira, de la Departamentul de nefrologie şi transplant renal al Spitalului universitar „Santa Maria” din Lisabona, Portugalia, împreună cu echipa acestuia, a analizat date provenite de la 4.863 de persoane, între anii 1999–2010.
Participanții incluși în lotul de studiu, împărțiți în patru grupuri în funcție de cantitatea de cofeină consumată (Q1 <28,2 mg/zi; Q2=103 mg/zi; Q3=103,01–213,5 mg/zi; Q4 >213,5 mg/zi – v. fig.), au completat chestionare și au fost intervievați telefonic cu privire la obiceiurile dietetice. Au fost examinați și obiectiv, prin măsurarea înălțimii și a greutății, precum și alte investigații uzuale de laborator. Vieira și colegii acestuia au analizat alimentele și băuturile consumate cu 24 de ore anterior prezentării, inclusiv cafea, ceai și băuturi carbogazoase.
În cursul perioadei de urmărire de 60 de luni, 1.283 de participanți (26%) au decedat. Comparativ cu cei care nu au consumat deloc, la cei care au consumat cofeină, indiferent de cantitate, s-a constatat o reducere cu aproximativ 25% a riscului. Totuși, nu s-au observat beneficii suplimentare asociate consumului de cafea în cantitate mare. S-a remarcat, de asemenea, că participanții la studiu care au consumat cantitățile cele mai mari de cofeină erau de sex masculin, caucazieni, cu nivel superior de educație și venituri anuale ridicate, foști sau actuali fumători sau consumatori de alcool.
Echipa de cercetare a descoperit și asocierea surprinzătoare dintre consumul de băuturi carbogazoase ce conțin cofeină (Coca-Cola, Pepsi etc.) și relația invers proporțională cu mortalitatea de orice cauză, asemănător cafelei. Cercetătorii precizează totuși că încă nu este clar mecanismul protector al cofeinei la pacienții cu boală renală cronică, fiind necesare studii suplimentare.

Antidepresivele si psihoterapia pot ameliora sindromul de intestin iritabil

Persoanele care suferă de sindrom de intestin iritabil ar putea beneficia de ameliorarea simptomatologiei prin utilizarea antidepresivelor și a psihoterapiei, menționează un studiu recent publicat în The American Journal of Gastroenterology. Studiul de tip metaanaliză a inclus datele provenite din 53 de studii care au comparat efectul antidepresivelor sau ale psihoterapiei, separat sau împreună, versus efectul placebo sau îngrijiri convenționale.
S-a observat că efectul placebo nu a oferit niciun fel de ameliorare a simptomatologiei, în timp ce antidepresivele au redus cu 34% povara bolii, iar psihoterapia, cu 31%. Sindromul de intestin iritabil este o afecțiune intestinală cronică de cauză încă neelucidată, care determină dureri sau disconfort abdominal, asociate cu diaree sau constipație.
S-a remarcat că antidepresivele triciclice au fost mai eficiente în ameliorarea simptomatologiei caracteristice sindromului de intestin iritabil, în timp ce inhibitorii selectivi de recaptare a serotoninei (SSRI) au ameliorat eficient simptomele specifice, precum durerea sau distensia abdominală, îmbunătățind calitatea vieții.

Crizele hipertensive – mai frecvente la afro-americani

Afro-americanii suferă de crize hipertensive de cinci ori mai frecvent decât media națională, sugerează un studiu condus de dr. Frederick A. Waldron, de la Newark Beth Israel Medical Center din Newark, New Jersey, SUA. Cu numeroasele terapii antihipertensive disponibile în prezent, crizele hipertensive sunt mai rare, însă are loc afectarea organică cu efect ireversibil.
Lucrarea a fost prezentată în cadrul cursului AHA (American Heart Association – Joint Hypertension 2018 Scientific Sessions). Pentru realizarea studiului, au fost analizate dosarele medicale a 15.631 de pacienți hipertensivi care s-au prezentat la unitatea de primiri urgențe între anii 2013–2016. Dintre aceștia, 1.784 (11,4%) s-au adresat camerei de gardă din cauza crizei hipertensive, definite drept creșterea tensiunii arteriale de peste 200/120 mmHg, 89% din aceștia fiind afro-americani. Mai mult de un sfert din pacienții aflați în criză hipertensivă (28%) au prezentat afectare organică, inclusiv accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă congestivă, insuficiență renală sau infarct miocardic.
Predictorii afectării organice sunt: vârsta peste 65 de ani, sexul masculin, anemia, boala renală cronică și istoricul de accident vascular sau comorbidități cardiovasculare (hiperlipidemie, boală coronariană, insuficiență cardiacă congestivă). Studiul subliniază morbiditatea ridicată a controlului deficitar al tensiunii arteriale, evidentă în special la populația afro-americană, care este de cinci ori mai afectată decât media națională. Totuși, deși asocierea este clar dovedită, încă nu este cunoscută cauza exactă a prevalenței crescute a hipertensiunii arteriale la afro-americani, fiind un subiect potențial pentru cercetările ulterioare din domeniu.
 
Tenofovir, eficient în prevenirea cancerului hepatic

Cele două medicamente antivirale – tenofovir disoproxil fumarat și entecavir (Baraclude, Bristol-Myers Squibb) – sunt utilizate ca tratament de primă linie în infecția cu virus hepatitic B. În timp, ratele de supresie a ADN-ului viral și normalizarea testelor funcționale hepatice sunt similare pentru ambele medicamente. Totuși, eficacitatea acestora în reducerea riscului de carcinom hepatocelular nu fusese analizată în detaliu.
Un nou studiu de cohortă din Coreea, publicat în JAMA Oncology, sugerează că tenofovir ar putea fi mai eficient decât entecavir în scăderea riscului de dobândire a cancerului hepatic, scăzând riscul de transplant hepatic și de mortalitate de orice cauză. Descoperirea ar putea avea implicații clinice considerabile în prevenția cancerului hepatic la pacienții cu infecție cronică cu virus hepatitic B, precizează dr. Young-Suk Lim, principalul autor al studiului.
Se estimează, potrivit rezultatelor studiului, că 185 de cazuri de carcinom hepatocelular ar fi putut fi prevenite dacă cei 11.464 de pacienți din grupul cu entecavir ar fi utilizat tenofovir. În realizarea studiului, Lim și colegii săi au folosit date extrase din NHIS (National Health Insurance Service), din perioada ianuarie 2010–decembrie 2016. O cohortă de 24.156 de pacienți cu infecție cronică VHB a fost inclusă în lotul studiat (12.692 de pacienți au primit tenofovir și 11.464 au primit entecavir).
Cele două grupuri au fost bine asociate: în grupul cu tenofovir, vârsta medie a pacienților a fost de 48,6 ani, 27,5% din pacienți având ciroză, iar în grupul cu entecavir, media de vârstă a fost de 49,3 ani și 26,1% din pacienți aveau ciroză. Incidența anuală a hepatocarcinomului a fost semnificativ mai redusă în lotul pacienților tratați cu tenofovir. 

Notă autor:

Bibliografie

1. Bigotte Vieira, M., Magriço, R., Viegas Dias, C., Leitão, L., & Neves, J. S. Caffeine consumption and mortality in chronic kidney disease: a nationally representative analysis. Nephrology Dialysis Transplantation. 2018

2. Ford, A. C., Lacy, B. E., Harris, L. A., Quigley, E. M. M., & Moayyedi, P. (2018). Effect of Antidepressants and Psychological Therapies in Irritable Bowel Syndrome: An Updated Systematic Review and Meta-analysis. The American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/s41395-018-0222-5

3. https://newsroom.heart.org/news/dangerous-blood-pressure-spikes-among-blacks-happen-five-times-more-often-than-average

4. Ford, A. C., Lacy, B. E., Harris, L. A., Quigley, E. M. M., & Moayyedi, P. (2018). Effect of Antidepressants and Psychological Therapies in Irritable Bowel Syndrome: An Updated Systematic Review and Meta-analysis. The American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/s41395-018-0222-5

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe