Newsflash
Știri

Noutăți din lumea defibrilatoarelor implantabile

de Dr. Mădălina Badea - mai 15 2020
Noutăți din lumea defibrilatoarelor implantabile

Defibrilatorul implantabil cu sonde plasate subcutanat s-a dovedit a fi neinferior ca performanță celui cu sonde plasate transvenos, în primul studiu randomizat controlat ce le compară, numit PRAETORIAN.

Noutăți din lumea defibrilatoarelor implantabileRezultatele au fost prezentate de dr. Reinoud Knops de la Academic Medical Center din Olanda în cadrul sesiunilor online ale Heart Rhythm Society, anunță Medscape.

„Cred că studiul PRAETORIAN a arătat că în rândul populației convenționale a pacienților tratați cu defibrilator implantabil în viața de zi cu zi, (...) cel cu sonde implantabile subcutanat este o alternativă bună.

Principala concluzie este că acesta trebuie luat în considerare la toți pacienții care necesită un defibrilator, dar care nu au indicație de pacing”, a conchis dr. Knops în cadrul unei conferințe de presă.

Mai puține complicații asociate sondelor

 Acest defibrilator ar putea să fie util mai ales pentru pacienții mai tineri, care au supraviețuit unui stop cardiac și nu au insuficiență cardiacă, astfel încât funcția de pacing nu este necesară.

Din studiu au fost excluși pacienții care necesitau pacing antitahicardic sau terapie de resincronizare cardiacă. Cei peste 800 de pacienți urmăriți timp de patru ani au avut rate similare privind șocurile inadecvate și complicații legate de dispozitiv.

În plus, prin plasarea subcutană a sondelor s-a redus semnificativ riscul de complicații asociate acestora.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe