Newsflash
Știri

Noul contract-cadru, amânat

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 11 2016
Noul contract-cadru, amânat
     Intrarea în vigoare a noului contract-cadru, pentru anii 2016–2017, a fost amânată printr-o hotărâre de guvern (HG nr. 200) aprobată în ședința din 30 martie a Guvernului României și publicată, în seara aceleiași zile, în Monitorul Oficial nr. 236. Potrivit acestui document, se prorogă până la 1 iulie 2016 termenul de aplicare a HG nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru pentru anii 2016–2017 și se prelungește, până la 30 iunie 2016 aplicarea prevederilor HG nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru pentru anii 2014–2015.
     Adunarea generală a Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) și Senatul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) au decis să nu semneze contractele în forma actuală, indiferent de momentul la care va fi propusă această semnare, dacă nu se realizează modificări legislative și de finanțare care să permită funcționarea „normală“ a cabinetelor de medicină de familie, dar și a altor segmente din sistemul medical. „Vrem să vedem modificările de lege, modificările de contract, trebuie să vedem norme noi și după ce avem aceste modificări, semnăm“, a declarat pentru „Viața medicală“ dr. Rodica Tănăsescu, președinta SNMF.
     Concret, este vorba de „imputări inadmisibile pentru simplul fapt că și-au făcut datoria față de pacienți“, modificări ale codului fiscal care „cresc periculos povara fiscală a cabinetelor“, precum și birocrația cerută de „un sistem care clamează că este electronic, dar solicită menținerea suplimentară a hârtiilor“: „Este nevoie de modificări legislative importante, care să nu mai permită imputări abuzive. Când îți faci meseria nu poți să stai cu sabia lui Damocles deasupra capului că vine Casa și îți impută. (…) Nu avem de gând să ne mai asumăm asemenea riscuri“, a adăugat președinta SNMF.
     Corect ar fi, mai spune aceasta, ca la prima eroare, de exemplu la înregistrarea unei rețete în sistem, medicul să fie atenționat și să primească avertisment, „nu să se trezească peste trei ani că i se impută o rețetă neridicată în sistem, pentru că este vorba de rețete reale“. Totodată, ea cere decidenților să existe o corelație între legile care se dau: „Dacă scrie în legea 95 (n. red. legea sănătății) că de la o anumită dată nu mai ai voie să oferi consultații decât cu cardul, degeaba dă ministrul ordin de ministru sau președintele Casei ordin de casă, că peste trei ani vine Curtea de Conturi și ne impută acei bani“.
     Pentru rezolvarea acestor deficiențe, dar nu numai, Rodica Tănăsescu spune că medicii de familie, prin reprezentanții lor, sunt dispuși să colaboreze cu decidenții din sistemul medical, pentru a nu periclita stabilitatea rețelei de asistență medicală primară: „De ani de zile atenționăm decidenții că sunt deficiențe de legislație care nu țin cont de realitatea sistemului, dar nu se întâmplă nimic. Sper că de data aceasta vom fi chemați la consultări adevărate, nu formale ca până acum și vom rezolva aceste lucruri.“
     La solicitarea noastră, Radu Țibichi, directorul general al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a spus că la nivelul CNAS a existat întotdeauna deschiderea de a discuta și s-au ținut toate consultările și negocierile care sunt prevăzute de lege. În opinia sa, decizia de prorogare a termenului de aplicare a noului contract-cadru a fost generată de „petițiile și nemulțumirile din sistem și, probabil, a fost o decizie strategică a Ministerului Sănătății și a Guvernului“. Facem precizarea că până la închiderea ediției, nu am reușit să obținem un punct de vedere al ministrului sănătății în această problemă.
     Acum, dacă tot s-a luat această decizie de prorogare și de rediscutare a tuturor aspectelor, Radu Țibichi spune că se vor găsi „cu siguranță“ soluții de rezolvare a problemelor: „Primul pas pe care trebuie să-l facem, este să prelungim actualele contracte, astfel încât activitatea să se desfășoare normal, iar în perioada rămasă să purtăm discuții tehnice vizavi de toate problemele ridicate. De altfel, aceste discuții au mai avut loc și cu ocazia negocierii pe cadrul legal vechi. Sunt probleme mai vechi, probleme mai noi, lucrurile rămân în discuție“.
     Oficialul de la CNAS declară că multe din motivele invocate de medicii de familie nu au argumente în spate. Multe dintre ele necesită o clarificare. Sunt lucruri care „se fac și acum și probabil nu se înțeleg foarte bine“. El mai spune că unele lucruri decurg chiar din legea în vigoare, cum ar fi, de exemplu, facturarea și raportarea electronică: „Am și eu semnale că mai sunt case care solicită aceste documente și în scris, dar acele case trebuie să treacă la sistemul electronic“. Sunt anumite lucruri care țin de finanțarea sistemului și, potrivit acestuia, comportă o analiză la alte niveluri. Dar sunt și unele aspecte la care „probabil vom găsi soluții, dacă sunt argumentate“.
     Rămâne de văzut dacă după rediscutarea problemelor ridicate de sistem lucrurile vor fi mai clare și se vor găsi soluții de rezolvare, pentru că nu numai asistența medicală primară este afectată de această prorogare, ci toate segmentele din asistența medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe