Newsflash
Știri

Nouă luni pentru medicina materno-fetală

de Dr. Raluca BULEA - mar. 21 2016
Nouă luni pentru medicina materno-fetală
     Ziua de 8 martie 2016 a fost aleasă, deloc întâmplător, pentru organizarea unui eveniment deosebit ce prezintă noile posibilități de îngrijiri medicale pentru ceea ce obstetricienii numesc, cu plăcere profesională, „binomul mamă-copil“. Într-o atmosferă de sărbătoare, printre multe flori oferite doamnelor, într-un cadru ce a reunit personalități ale lumii medicale, dar și unele figuri de pe scena politică, a fost inaugurată, la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Polizu, Unitatea de asistență materno-fetală de excelență, parte a recent înființatului Institut Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ (INSMC).
     Evenimentul a început cu prezentarea câtorva dintre facilitățile acestui centru medical de înaltă performanță, ce va putea asigura investigarea patologiei fetale, a malformațiilor genetice, monitorizarea imagistică a gravidelor, precum și intervenții chirurgicale fetale deschise, fetoscopii și alte proceduri chirurgicale intrapartum. Săptămânalul nostru v-a prezentat deja, în urmă cu două săptămâni, amănunte despre posibilitățile diagnostice și terapeutice ale acestei unități de excelență. În plus, unitatea va fi în permanent contact cu specialiști reputați din cele mai renumite centre europene din domeniul medicinii materno-fetale, în sistem de telemedicină.
     Gazdă primitoare, prof. dr. Nicolae Suciu, managerul INSMC și inițiatorul proiectului realizat cu finanțare europeană, la a cărui finalizare am asistat, a condus apoi asistența în modernul amfiteatru al clădirii. Alături de domnia sa, la prezidiu, s-au aflat conf. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu – ministrul sănătății, precum și prof. dr. Gian Carlo di Renzo – secretar general la Federația internațională de ginecologie și obstetrică (FIGO). Prof. dr. Suciu a început prin a mulțumi pentru statutul acordat instituției pe care o conduce și pentru sprijinul acordat de autoritățile centrale, dar și locale. A făcut o trecere succintă în revistă a serviciilor medicale ce vor putea fi oferite de unitatea inaugurată, care asigură bunele practici în medicina materno-fetală, profilaxia nașterilor premature și aducerea pe lume a unor copii cu o stare de sănătate cât mai bună. Primind sprijin de specialitate din străinătate, medicii de la Polizu vor reprezenta un centru de referință pentru colegii lor din restul țării.
     Ministrul sănătății și-a început dis­cursul remarcând, cu umor, că proiectul construirii propriu-zise a unității de excelență a fost dus la îndeplinire în 9 luni, cât durează o sarcină fiziologică. A continuat, apoi, cu un mesaj din partea premierului Dacian Cioloș, prin care acesta își oferă sprijinul pentru activitatea viitoare a unității. Ministrul sănătății a anunțat lansarea programului „Mama și copilul“, prin care ministerul va finanța achiziționarea întregului necesar de incubatoare pentru toate maternitățile din țară, dispunând de un fond de 33 de milioane de lei. Achiziția propriu-zisă a celor 597 de incubatoare pentru 123 de maternități se va face după ce și autoritățile locale, în subordinea cărora se află cele mai multe unități spitalicești, vor oferi cota de 10% din sumă, cu care trebuie să co-finanțeze aceste achiziții. Dr. Achimaș-Cadariu a mai anunțat, cu această ocazie, și programul de întâlniri strategice cu specialiștii din centrele universitare (18 martie – Constanța, 25 martie – Tg. Mureș, 8 aprilie – Cluj-Napoca, 15 aprilie – Timișoara, 13 mai – Iași, 20 mai – Craiova), menite să contribuie la definitivarea Planului de acțiune al programului sus-menționat.
     La rândul său, prof. dr. di Renzo și-a exprimat mulțumirea pentru ducerea la îndeplinire a acestui ambițios proiect, la a cărui dezvoltare a contribuit direct, prin vizite dese la București. În plus, în calitatea sa de secretar general al FIGO, organizație ce reunește 130 de societăți naționale de specialitate și care are drept scop îmbunătățirea permanentă a calității îngrijirilor acordate mamei și copilului, a transmis ideea ca unitatea de la București, dincolo de a primi consiliere din partea centrelor mai experimentate, să devină cu timpul un punct de conexiune cu alte centre din regiunea noastră și un îndrumător pentru acestea.
     Au luat cuvântul, din public, prof. dr. Bogdan Marinescu, de la Spitalul Clinic de Obstetrică-ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu“, și prof. dr. Sonia Drăghici, deputat, membru în Comisia de sănătate a Camerei Deputaților, pentru a felicita reușita colectivului condus de prof. dr. Nicolae Suciu cu deschiderea unității materno-fetale de excelență. În finalul evenimentului, au fost clarificate câteva aspecte concrete legate de funcționarea efectivă a centrului. Astfel, va fi vorba doar de spitalizare de zi pentru serviciile oferite (screening imagistic și investigații de laborator prenatale și preconcepție, intervenții in utero pentru spina bifida, patologie urologică fetală, hernii congenitale diafragmatice, transfuzii intrauterine în caz de conflicte Rh mamă-făt). Spitalizarea continuă se va face în partea veche a spitalului Polizu, toate investigațiile urmând să fie acoperite de Casa de asigurări de sănătate. Adresabilitatea este în special pentru Muntenia și Dobrogea, dar cazurile speciale vor putea fi trimise din întreaga țară. Primele paciente vor putea beneficia de toate aceste facilități cel mai probabil din a doua jumătate a acestui an.
     Ca încheiere, din partea tuturor specialiștilor prezenți, prof. dr. Nicolae Suciu a solicitat sprijinul presei în educarea pentru sănătate a populației și determinarea viitoarelor mame să vină la controalele prenatale. Doar acestea sunt cea mai bună cale de a identifica sarcinile cu riscuri și de a reduce numărul nașterilor premature.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe