Newsflash
Știri

Noi terapii pentru migrenă

de Dr. Lia SCĂRLĂTESCU - iul. 27 2018
Noi terapii pentru migrenă
Agenția europeană a medicamentului (EMA) și Agenția de administrare a alimentelor și medicamentelor (FDA) au aprobat recent anticorpul monoclonal complet erenumab pentru prevenirea migrenei la pacienții adulți. Erenumab, un antagonist al peptidei asociate genei calcitoninei (CGRP), este primul din clasa sa care primește aprobarea pentru această indicație. Se administrează autoinjectabil, o dată pe lună.
La reuniunea anuală a Academiei americane de neurologie (AAN) din 2018 au fost prezentate concluziile studiului LIBERTY, care a inclus 246 de pacienți cu migrenă episodică refractară. Acest studiu a arătat că o treime din pacienții tratați subcutanat o dată pe lună cu 140 mg de erenumab au manifestat o reducere cu 50% sau mai mare a mediei numărului de zile cu migrenă (monthly migraine days – MMD). Eficacitatea și siguranța medicamentului au fost, de asemenea, testate și confirmate la pacienții cu migrenă episodică și cronică în studiile STRIVE și ARISE.
În plus față de erenumab, alți trei anticorpi anti-CGRP au intrat în competiție pe piață – fremanezumab și galcanezumab – și sunt în curs de revizuire. Producătorul eptinezumab va depune documentele pentru aprobarea FDA până la sfârșitul anului 2018.
Potrivit companiei producătoare, erenumab a fost evaluat pe 3.000 de pacienți, rata de întrerupere a terapiei, din cauza evenimentelor adverse, fiind de 2%. Cele mai frecvente efecte adverse raportate de participanții la studiu au fost reacțiile la locul injectării și constipația.
Potrivit comunicatului companiei, prețul de listă pentru erenumab va fi de 575 de dolari pentru un autoinjector preumplut de 70 mg sau 140 mg, administrat lunar, sau de 6.900 de dolari anual. Costurile pentru pacienți variază în funcție de tipul de asigurare de sănătate, dar compania susține că programele sale pot ajuta la reducerea costurilor la 5 dolari pe lună pentru cei eligibili.
Kevin Lenaburg, directorul executiv al Coaliției pacienților cu migrenă și cefalee (CHAMP), a declarat că de mai mulți ani „comunitatea noastră a pledat pentru noi opțiuni de tratament care să fie special concepute pentru a trata migrena, o boală debilitantă și adesea stigmatizantă”.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe