Newsflash
Știri

Noi dezbateri despre problemele sistemului de sănătate

de Dan Dumitru MIHALACHE - nov. 28 2012
Noi dezbateri despre problemele sistemului de sănătate
   Reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, ai autorităţilor, mass-media şi din zona afacerilor, directori de spitale, medici de familie, farmacişti şi asistenţi medicali au participat săptămâna trecută la o dezbatere privind priorităţile siste­mului românesc de sănătate, organizată la Bucureşti. În cadrul întâlnirii au fost discutate problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate, accesul pacienţilor cu diabet la tratament, precum şi noutăţile legislative apărute la nivel european.
   Principalele teme de reflecţie la nivel european, relevante în dezbaterea publică din România, au fost prezentate de dr. Cristian Buşoi, membru al Comisiei de mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a Parlamentului European (ENVI). Dintre directivele europene, importante prin efectul asupra sistemului de sănătate publică sunt cea privind drepturile pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere şi cea privind plăţile întârziate din sistemul de sănătate. De asemenea, se mai află în dezbaterea Parlamentului European şi un regulament cu privire la studiile clinice, precum şi o directivă privind trans­parenţa în introducerea medica­men­telor pe lista de compensate sau gratuităţi.
   Daciana Sârbu, de asemenea membru ENVI, a vorbit despre bugete şi priorităţi din perspectiva nutriţiei şi a obezităţii, precizând că a solicitat Comisiei Europene elaborarea unei strategii europene pentru sănătatea copiilor, în scopul reducerii factorilor de risc pentru bolile generate de obezitate, îmbunătăţirea stării de sănătate a acestora şi încurajarea adoptării unui stil de viaţă sănătos de la cele mai mici vârste. În ce priveşte pacienţii cu diabet, conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, a oferit detalii despre un proiect de ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al CNAS, legat de modificarea protocolului de prescriere a insulinei.
   Despre reforma sistemului românesc de sănătate a vorbit conf. dr. Alexandru Rafila, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Pentru succesul reformei, ar fi necesare adoptarea de soluţii economice fiabile, dar şi îmbunătăţirea accesului la serviciile medicale. Reforma trebuie să se bazeze pe o serie de principii: creşterea eficienţei cheltuirii banilor în sistem şi transparenţa folosirii lor, îmbu­nă­tăţirea calităţii serviciilor medicale, identificarea unor surse noi de finanţare, o atitudine pozitivă faţă de personalul medical. În privinţa proiectului de lege pentru reforma sănătăţii, conf. dr. Alexandru Rafila spune că discuţiile se apropie de finalizare şi că forma actuală a documentului a inclus numeroase sugestii primite în ultimele luni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe