Newsflash
Știri

Noi condiţii pentru donarea de plasmă convalescentă

de Cristina GHIOCA - aug. 14 2020
Noi condiţii pentru donarea de plasmă convalescentă

Ministerul Sănătăţii a modificat cerinţele minime pentru admiterea persoanelor vindecate de COVID-19 ca donatori de plasmă convalescentă.

plasmaPotrivit Ordinului aprobat de ministrul Sănătăţii în acest sens, donatorii vor putea fi aleși și din rândul persoanelor care pot dovedi că au avut COVID-19, chiar dacă nu au fost internate în spital în timpul infectării, această cerinţă fiind obligatorie până acum.

De asemenea, a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicită ca donatorul să prezinte două teste RT-PCR negative. Modificările legislative au ca scop creșterea numărului de donatori și de pacienţi critici din ATI care pot să primească plasmă.

Ordinul de ministru stabilește și responsabilităţile privind transmiterea informaţiilor în platforma europeană EU CCP Database care colectează date privind donarea de plasmă convalescentă de la persoanele vindecate de COVID-19 și rezultatul administrării acesteia la persoanele infectate cu SARS-CoV-2.

Potrivit Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, până în prezent au fost înregistraţi peste 490 de donatori de plasmă, fiind distribuite către spitale 463 de unităţi de plasmă de la persoane vindecate de COVID-19.

Cerinţele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19:

- semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză și/sau sânge total și pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională și europeană;
- prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infecţie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii;
- încadrarea în toate criteriile standard pentru donare, conform legislaţiei naţionale;
- interval între două donări de plasmă succesive de cel puţin 14 zile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe