Newsflash
Știri

Nicolae Bănicioiu: nu vreau o reformă făcută în grabă

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 9 2014
Nicolae Bănicioiu: nu vreau o reformă făcută în grabă
   Descentralizarea realizată după ureche, în România, a făcut să avem un sistem de sănătate fragmentat, orientat strict pe tratamentul bolilor acute şi al urgenţelor, afirma prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), la Adunarea generală a acestei organizaţii profesionale, care a avut loc la Bucureşti, la finalul săptămânii trecute. Cu alte cuvinte, spune acesta, „noi tratăm afecţiunea acută, am pus la punct sistemul de urgenţă, zboară elicopterul, sirenele se aud, am dus pacientul şi l-am stabilizat la UPU (…) dar, mai departe, ce se întâmplă cu el, cine îl coordo­nează?“.
   Ce este de făcut? În primul rând, în viziunea pre­şedin­telui CMR, sunt nece­sare nişte strategii intersec­toriale, care să includă toţi actorii ce pot influenţa calitatea vieţii unui cetăţean din România. În acest sens, acesta spune că vor fi începute proiecte de realizare a unor reţele multifuncţionale formate din medici de familie şi medici specialişti, care să gestioneze pacientul – „un fel de management al pacien­tului şi nu al bolii“. „Noi deja am început să facem instruiri de acest gen cu medici de familie şi medici specialişti, începem să pătrundem şi în spitale să le explicăm acest lucru şi încet, încet, în câţiva ani să schimbăm această modalitate de lucru, fără să avem nevoie de niciun fel de susţinere financiară de la nimeni“, explică profesorul Astărăstoae.
   În altă ordine de idei, cu aceeaşi ocazie, preşedintele CMR a afirmat că intrarea în vigoare a mult discutatului pachet de servicii medicale de bază va fi amânată cu o lună, deoarece „am văzut că 99% din reformă era rezolvată din februarie, dar 1%, esenţialul – partea tehnică –, nu era gata şi nici nu era timpul efectiv de a se schimba ceva“. Din punctul de vedere al CMR, exprimat prin vocea preşedintelui său, începând cu luna ianuarie ar fi trebuit să se analizeze propunerea de pachet şi să se îndrepte urgent ce se putea îndrepta, iar restul să fie discutat „pe îndelete“, pentru că, din punctul său de vedere, „strict personal“, „pachetul a fost unul strict teoretic, luat din diferite cărţi, ca şi strategia (...), care nu ţine cont de sistemul de sănătate românesc, de starea economico-socială a cetăţenilor din România, de indicatorii de morbiditate din diferitele regiuni ale ţării şi inechităţile care există în acele regiuni“.
   Pe de altă parte, dr. Nicolae Bănicioiu, noul ministru al sănătăţii, prezent la această reuniune, a afirmat că nu se poate discuta doar pe un segment, ci trebuie avută în vedere o discuţie de ansamblu şi o schimbare în ansamblu: „Nu vreau să mă grăbesc în a promite o reformă făcută în grabă, care să rămână doar la stadiul de declaraţii politice. Nu este posibil ca un sistem atât de important să fie guvernat de o lege care are o mie şi ceva de amendamente, pe care (...) nici nu mai poţi s-o înţelegi, dar s-o mai şi aplici. Este evident că o schimbare, dacă ne-o dorim serioasă şi profundă, trebuie să înceapă cu legea fundamentală a sistemului“. El a asigurat auditoriul că principalul său partener de consultare, dar şi de luare a măsurilor în domeniul sanitar va fi CMR, prin reprezentanţii săi. În încheiere, ministrul Bănicioiu şi-a exprimat speranţa ca pe perioada mandatului său, MS, CNAS şi Agenţia Naţională a Medicamentului să aibă păreri comune, pentru că, spunea acesta, dacă vor avea o viziune comună vor fi mult mai uşor de implementat măsurile decise.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe