Newsflash
Știri

Negociere centralizată pentru tratamentul hepatitei C

de Alexandra NISTOROIU - aug. 7 2014
Negociere centralizată pentru tratamentul hepatitei C
     România ar putea participa la prima negociere comună purtată de statele europene pentru obţinerea unui preţ mai mic la un medicament inovator. Este vorba de Sovaldi (sofosbuvir), dezvoltat de compania Gilead, pentru tratamentul hepatitei C.
     La iniţiativa ministrului sănătăţii din Franţa, Marisol Tourain, paisprezece ţări au creat un grup de lucru la nivelul Uniunii Europene în care se discută viabilitatea costurilor propuse pentru terapia inovatoare şi o negociere centralizată la nivelul UE. Potrivit lui Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, şi România a participat la prima întâlnire a acestui grup de lucru: „Până acum, partea de preţuri, politică de sănătate era apanajul autorităţii naţionale. Pentru prima dată, din cauza costurilor ridicate, se pune în discuţie o centralizare a negocierii“.
     Ideea negocierii comune a apărut ca urmare a costurilor foarte mari propuse de producătorul medicamentului – între 40.000 şi 80.000 de euro pentru tratarea unui singur pacient. „Aici nu mai e problema României, este o problemă de sănătate publică la nivelul Uniunii Europene. Şi, oricât de mult s-ar încerca justificarea prin costurile de cercetare, nu ies calculele. Deja sunt nişte profituri un pic prea mari. Pe de-o parte, există fonduri europene de aproximativ nouă miliarde de euro pentru cercetare în zona medicală şi aproape toate se duc în industria farma, iar, pe de altă parte, când reuşesc să găsească o astfel de moleculă, vin cu nişte preţuri care pot să bage în colaps un sistem de sănătate puternic ca al Franţei, nu mai vorbim de al nostru“, ne-a explicat preşedintele ANM.
     Noul medicament a fost aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului şi de FDA, dar preţul mare cerut de producător a generat dezbateri aprinse. În SUA, compania cere 84.000 de dolari pentru un protocol terapeutic complet, de 12 săptămâni, adică 1.000 de dolari pe pastilă. În schimb, o ţară ca Egiptul, care are cea mai mare rată a infecţiei cu hepatită C din lume (peste 10% din populaţie), a reuşit să negocieze un preţ de 900 de dolari pentru cele 12 săptămâni de tratament.
      În aprilie, Comisia Europeană a aprobat acordul privind achiziţia comunitară, care permite statelor europene să cumpere împreună, ca grup, vaccinuri pandemice, dar şi alte medicamente importante pentru combaterea problemelor de sănătate publică la nivel european. Acordul este menit să crească puterea de cumpărare a statelor membre şi accesul echitabil la vaccinuri şi medicamente antivirale. Necesitatea creării unui astfel de mecanism a fost pusă în evidenţă de dificultăţile întâlnite de unele state membre în achiziţia de vaccinuri şi medicamente în timpul pandemiei de gripă porcină din 2009. Sofosbuvirul este primul medicament pentru care a fost activată această procedură europeană de achiziţie centralizată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe