Newsflash
Știri

Ne îndreptăm spre o pandemie Zika?

de Dr. Martin S. MARTIN - feb. 11 2016
Ne îndreptăm spre o pandemie Zika?
     Organizația mondială a sănătății (OMS) a declarat infecția cu virus Zika o urgență globală a sănătății publice, măsură care a mai fost luată numai de trei ori în trecutul apropiat: în anul 2009 la epidemia de gripă cu virus H1N1, în anul 2014 la epidemia de poliomielită din Pakistan și Siria și tot în 2014 pentru epidemia cu virus Ebola din vestul Africii.
     Începând cu 1950, boala numită febra Zika a fost recunoscută în zonele ecuatoriale din Africa și Asia. De aici, în 2014, virusul a traversat Oceanul Pacific, a ajuns în Polinezia Franceză și în Insula Paștelui, iar de acolo în America Centrală și de Sud, în Mexic și Caraibe. Aici boala a dobândit un caracter endemic și, în ultimul an, a avut o răspândire explozivă. Virusul cauzal este transmis prin țânțari și este înrudit cu febra denga, cu cel al encefalitelor japoneză și cea din zona Nilului de vest, ca și cu febra galbenă. O a doua modalitate de transmitere a fost incriminată recent, cea prin contact sexual.
     În majoritatea cazurilor, îmbolnăvirea este asociată cu febră, cefalee, rash cutanat maculopapular, curbatură, artralgii și conjunctivită, într-o formă clinică de intensitate medie, dar infecția virală a fost corelată cu sindroamele Guillain-Barré la adulți și microcefalie cu deficite de dezvoltare a sistemului nervos la nou-născuți, infectați transplacentar. Nu există tratament medicamentos, nici vaccin și se estimează că abia într-o decadă se poate spera să se ajungă la o imunizare eficientă. Combaterea epidemiilor se face prin reducerea masei de vectori, evitarea înțepăturilor de țânțar și izolarea cazurilor declarate. Populația de femei fertile a primit spray-uri și soluții pentru îndepărtarea țânțarilor. În Brazilia se mobilizează un mare număr de militari pentru a introduce și menține măsurile de izolare și dezinsecție. Limitarea deplasării în zonele endemice s-a făcut prin avertizarea populației în majoritatea țărilor europene și nord-americane, dar este o măsură voluntară.
     Centrul izbucnirii actuale este Brazilia, unde numai în intervalul 2014–2015 s-au raportat peste 4.500 de cazuri de nou-născuți cu microcefalie (înainte de epidemie, media era de mai puțin de 200 de cazuri pe an). În mai multe țări din America Latină s-au sugerat măsuri extinse de contracepție și liberalizarea întreruperilor de sarcină, în prezent interzise. Doar Columbia singură a raportat peste 2.000 de femei gravide infectate cu virusul Zika. Până nu demult, Brazilia impresiona prin ritmurile de creștere și era una dintre țările incluse în grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), care devenise destinația favorită a investitorilor. Dar prosperitatea a fost rapid înlocuită de declin (numai în anul 2015 s-au desființat un milion și jumătate de slujbe). Previziunile sunt că alt milion de slujbe va dispărea în anul acesta și că economia va înregistra o contracție de 3,5%. Cum inflația este deja ridicată la 11%, perspectiva anilor viitori este sumbră.
     În condițiile în care situația economică a Braziliei este critică, epidemia de Zika ridică mari probleme în preajma carnavalului de la Rio și a Jocurilor Olimpice, care trebuie să înceapă în această vară. Câte delegații sportive și câți spectatori își vor anula participarea? În momentul de față nu există interdicții de călătorie, dar voci critice s-au făcut auzite, acuzând OMS că nu a interzis călătoria în zonele infectate a femeilor însărcinate și a celor de vârstă fertilă. Dacă răspândirea bolii va crește însă, lucrurile se vor schimba, cu siguranță, mai ales în zona vestică a lumii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe