Newsflash
Știri

Muzică şi medicină

Muzică şi medicină
   De curând, s-au desfăşurat, în cadrul boem al „Mansardei“ Facultăţii de Muzică din Timişoara, lucrările unei conferinţe pe o temă mai puţin obişnuită – Muzica şi Medicina, a doua ediţie. În ciuda eterogenităţii profesionale, auditoriul a ajuns la unison în privinţa interesului pentru lucrările prezentate. Paleta largă a intersecţiilor dintre medicină şi muzică a fost expusă, la deschiderea lucrărilor, de către prof. dr. Walter Kindl, decanul Facultăţii de Muzică din Timişoara. Fiecare temă a avut câte un invitat special: prof. dr. Vera Brandes, de la Universitatea Paracelsus din Salzburg, a impresionat audienţa prin numeroasele exemple de modificări ale unor parametri fiziologici prin muzică, cu importante aplicaţii clinice; un alt invitat special, prof. dr. Serghei Shushardzahn (Moscova), preşedintele Academiei Europene de Terapie prin Muzică, a dezvoltat teoria „reflex-rezonantă“, ca bază ştiinţifică a terapiei prin muzică.
   Paralelismul dintre secvenţele unor semnale biologice şi secvenţe muzicale a fost riguros analizat şi exemplificat de prof. dr. Gheorghe Mihalaş (Timişoara), cu referire specială la secvenţele moleculare şi la semnalele ECG, după ce, la ediţia precedentă, prof. dr. Francisc Schneider (Arad) prezentase modificările EEG în timpul audiţiei muzicale.
   Au reţinut atenţia şi alte teme interesante: psihometria muzicală (M. S. Ungureanu-Pamfil), ştiinţa şi arta vocii (R. Mureşan, Cluj), geniul muzical şi psihozele (G. Zărie), valenţele terapeutice ale „secţiunii de aur“ a pieselor muzicale (M. Mihăilescu), ţinuta corporală în tehnica violonistică (O. Miclea), similarităţi medicale între performanţa muzicală şi sportivă (M. Oraviţan) etc.
   Cea mai extinsă sesiune a fost cea organizată de disciplina de medicină dentară preventivă (prof. dr. Angela Podariu, conf. dr. Atena Găluşcan şi conf. dr. Daniela Jumanca), în care s-au prezentat şi discutat aspecte privind instrumentele muzicale ce pot influenţa dezvoltarea aparatului dento-maxilar, malocluzia şi anomaliile dento-maxilare la muzicienii suflători, dar şi măsurile preventive de la nivelul cavităţii orale, destinate muzicienilor.
   Ca la spectacol, aplauzele finale au fost culese nu numai de solişti, ci şi de „dirijorul“ conferinţei – conf. dr. Veronica Demenescu, de la Facultatea de Muzică din Timişoara, astfel încurajată să înceapă deja pregătirile pentru viitoarea ediţie.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe