Newsflash
Știri

Muzica, medicamentul care generează echilibru și speranţă

de Dan Dumitru MIHALACHE - aug. 28 2020
Muzica,  medicamentul care generează echilibru  și speranţă

Un act de solidaritate care nu trebuie să rămână singular, așa poate fi privit concertul-omagiu organizat săptămâna aceasta de Asociaţia Medicală Română în faţa Ateneului Român.

concert-omagiu-orchestra-medicilorNe-am obișnuit deja, de mulţi ani, decenii chiar, ca pe scena mare a Ateneului Român, Orchestra Medicilor „Dr. Ermil Nichifor” (OMEN) să ne încânte cu reprezentaţii de excepţie, cu ocazia unor evenimente medicale, de Paște sau de Crăciun, dar nu numai.

Așa s-a întâmplat și săptămâna aceasta, la 24 august, când Asociaţia Medicală Română (AMR) a organizat, pe Esplanada Ateneului Român, un concert-omagiu – Medici pentru Medici – în onoarea cadrelor medicale implicate în lupta împotriva COVID-19. Practic, un exerciţiu public de gratitudine, admiraţie și empatie faţă de aceștia.

Un act de solidaritate care nu trebuie să rămână singular și nici să se stingă odată cu aplauzele asistenţei. Așa poate fi privit concertul-omagiu, la care Viaţa Medicală și MedicHub au fost parteneri.

Respect și recunoștinţă

Concertul de astăzi este încărcat de o semnificaţie aparte, spunea în discursul său, prof. dr. Mircea Penescu, concertmaistru OMEN:

„Sub egida «Medici pentru Medici» ne exprimăm respectul și recunoștinţa faţă de cei care, în linia întâi a acestui front, a acestui război absurd, sunt zi și noapte la căpătâiul pacienţilor, fără să își precupeţească eforturile, fără să-și drămuiască riscul la care se expun”.

Potrivit acestuia, concertul reprezintă de fapt un mesaj muzical, „pentru că noi considerăm că muzica reprezintă limbajul universal, limbajul armoniei”. Este un mesaj de încredere, de speranţă că până la urmă vom învinge această maladie:

„Nu știm când exact, pentru că, din păcate, lipsește acest orizont temporal, dar vom învinge, vom ieși din acest impas care a dezorganizat întreaga viaţă. Eu cred că muzica este un medicament extrem de puternic, care generează echilibru și speranţă”, a adăugat
profesorul Penescu.

Programul ales pentru seara omagială a fost un continuum, pornind de la Johann Sebastian Bach (Aria pe coarda sol), și continuând cu Antonio Vivaldi (Simfonia în do major) și Wolfgang Amadeus Mozart (Mica Serenadă).

În partea a doua a concertului s-a schimbat puţin registrul, în program intrând Codex Caioni a compozitorului român Doru Popovici, adaptare a unei culegeri de melodii găsite în Transilvania secolului al XVII-lea, a urmat Polka pizzicato de Johan Strauss, programul încheindu-se într-o notă optimistă, cu Liber Tango al compozitorului argentinian Astor Piazzola.

Orchestra Medicilor „Dr. Ermil Nichifor” a fost condusă de dirijorul Iosif Ion Prunner.

Conștienţi de menirea pe care o au

Concertul „Medici pentru Medici” s-a bucurat și de prezenţa unor reprezentanţi ai Guvernului României și ai președinţiei. Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, prezent la eveniment, a declarat pentru Viaţa Medicală că a venit la această întâlnire din respect pentru tot ceea ce înseamnă cadru medical care s-a implicat în această pandemie:

„Un omagiu pentru cei care s-au jertfit – sunt 34 de cadre medicale care au decedat: 10 medici, 11 asistenţi medicali, 4 ambulanţieri și 9 din cadrul personalului auxiliar. Sunt peste 4.000 de medici, asistenţi medicali și personal auxiliar care au fost infectaţi”.

Ne aflămîntr-un moment în care învăţăm să trăim în pandemie și învăţăm să trăim cu menirea pe care o avem, a completat ministrul Tătaru:

„Eu sper ca această evoluţie și înţelegerea concetăţenilor noștri să se concretizeze în acea pantă descendentă pe care o așteptăm demult, în care colegii noștri să se poată odihni un pic, pentru că în acest moment sunt și obosiţi, și dezamăgiţi de această prelungire și de nerespectarea unor reguli, dar în același timp își știu și menirea pe care o au”.

Ateneul, un simbol al înţelepciunii

Prin acest gest, AMR aduce un omagiu medicilor care s-au sacrificat în perioada aceasta. Acad. Constantin Ionescu-Tîrgoviște, președintele AMR, ne-a declarat că a ţinut ca acest eveniment să aibă loc în faţa Ateneului, „ca un simbol al înţelepciunii și al relaţiei dintre medicină și psihologia omului, și ca un mesaj de bine pentru viitor”. El spune că „acest virus a venit, va trece, dar noi vom rămâne aici și ne vom continua
viaţa”.

Profesorul Adrian Restian, vicepreședinte AMR, spune că prin evenimentul acesta se dorește transmiterea unui mesaj „simplu, clar și frumos, și anume că omul nu este numai o fiinţă biologică, el este și o fiinţă socială, și o fiinţă culturală, și o fiinţă spirituală; dacă ignori vreunul dintre aceste aspecte, nu prea reușești în acţiunile tale”.

Cu ocazia acestui concert, AMR a lansat și campania naţională de conștientizare și informare intitulată „Poartă mască. Poţi salva vieţi!”, precum și provocarea în social media #Zambestecuochii.

Zâmbind cu ochii nu doar le vom oferi celorlalţi cel mai sincer zâmbet, dar o vom face și cu convingerea că acest zâmbet ne va ajuta să ieșim învingători, ne asigură iniţiatorii provocării.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe