Newsflash
Știri

MS şi medicii de familie – acord în ceea ce priveşte centrele de permanenţă

de - iul. 7 2009
MS şi medicii de familie – acord în ceea ce priveşte centrele de permanenţă
    Dl dr. Ion Bazac, ministrul sănătăţii şi reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor medicilor de familie au discutat recent despre o nouă formă de organizare a centrelor de permanenţă.
    Începând cu cel de-al treilea trimestru al acestui an, Ministerul Sănătăţii va înfiinţa noi centre de permanenţă sub forma de call-center. Aici, medicii de familie vor acorda 24 de ore din 24 recomandări şi informaţii medicale telefonice. Mecanismul va funcţiona după principiul „Centru de consultaţii telefonice“, iar pacienţii care vor apela centrul de permanenţă vor primi direct de la medici informaţii de ordin medical. Medicii de familie vor acorda asistenţa medicală în aceste centre în afara orelor de program şi vor avea un contract separat. Aceştia vor fi instruiţi şi vor utiliza în comunicarea cu pacienţii protocoale standard care vor fi realizate în perioada următoare. Centrele de permanenţă call center vor funcţiona o perioadă în acelaşi timp cu centrele de permanenţă care funcţionează în prezent.
    „În primă fază vom înfiinţa două astfel de centre-pilot de tip call-center, unul în mediu urban şi celălalt în mediul rural. O echipă mixtă MS–medici de familie lucrează la modificarea cadrului legislativ şi elaborarea normelor metodologice de funcţionare ale acestor noi instituţii. Reorganizarea centrelor de permanenţă va aduce beneficii atât pacienţilor, care vor avea la dispoziţie posibilitatea consultării unui medic la orice oră din zi şi din noapte, cât şi spitalelor şi serviciilor de Ambulanţă, care, în acest fel, vor fi degrevate de rezolvarea unor cazuri simple, care nu sunt urgenţe ori care nu necesită tratament de specialitate. Acest sistem funcţionează eficient în ţări din Uniunea Europeană, ca Anglia şi Portugalia, ţări baltice, în Suedia şi Danemarca“, a declarat ministrul sănătăţii în timpul întâlnirii cu medicii de familie.
    Pentru funcţionarea centrelor de permanenţă, Ministerul Sănătăţii a alocat anul acesta un buget de aproximativ 26 milioane de lei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe