Newsflash
Știri

MS: Nu s-au observat efecte adverse pe termen lung după vaccinarea anti-COVID

de Florentina Ionescu - apr. 2 2021
MS: Nu s-au observat efecte adverse pe termen lung după vaccinarea anti-COVID

Reprezentanții Ministerului Sănătăţii oferă un răspuns la întrebarea „Au existat vaccinuri cu reacții adverse pe termen lung?”.

Potrivit acestora, până în prezent nu s-au observat efecte adverse pe termen lung care să apară după vaccinare. Vaccinurile sunt cele mai reglementate și verificate substanțe de uz medical, fiind supuse testării continue, se arată pe pagina oficială a Ministerului Sănătății (MS).

Astfel, atunci când anumite reacții adverse apar, acestea sunt verificate și, dacă se demonstrează că vaccinul sau un lot al vaccinului este cauza, atunci vaccinul sau, respectiv, lotul, sunt retrase din uz (precum în cazul Rotashield).

La fel ca alte medicamente, efectele adverse după vaccinare sunt o realitate, însă, până în prezent, nu s-a demonstrat o relație între vaccinare și efecte adverse, care să apară la ani de zile după administrarea unui vaccin, potrivit sursei citate. 

febra reactie adversa

Majoritatea reacțiilor adverse minore, locale (durere la locul injectării) sau generale (febră) apar în primele ore de la vaccinare. În unele cazuri, reacțiile adverse severe pot apărea în câteva ore până la câteva zile de la vaccinare.

„Mai multe studii au analizat loturi mari de pacienți cu anumite boli (cancere, boli neuropsihiatrice, boli autoimune etc.), despre care există teama că ar putea fi cauzate de reacții adverse apărute din cauza vaccinării. Aceste studii au demonstrat că nu există o relație de cauzalitate între cele două. Cu alte cuvinte, nu s-a demonstrat că anumite boli sunt determinate de vaccinare, riscul de a le dezvolta fiind identic cu riscul în populația nevaccinată”, explică reprezentanții MS.

Unde puteți raporta reacțiile adverse

Există mai multe platforme, atât la nivel local, cât și la nivel internațional, unde reacțiile adverse pot fi raportate de persoanele vaccinate sau de medici. În cazul României, această platformă este accesibilă aici: anm.ro.

Pentru programul european de farmacovigilență, reacțiile adverse pot fi raportate pe portalul ADRreports. Prin aceste metode de supraveghere și raportare, dar și o verificare continuă și atentă, s-a reușit asigurarea unor vaccinuri sigure și s-a demonstrat că nu există efecte adverse pe termen lung ale vaccinării, conchide MS.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe