Newsflash
Știri

MS: criterii de eligibilitate pentru administrarea anticorpilor monoclonali

de L. Budin - nov. 2 2021
MS: criterii de eligibilitate pentru administrarea anticorpilor monoclonali

Ministerul Sănătății arată care sunt criteriile de eligibilitate și ce recomandări face Comisia de boli infecțioase, pentru administrarea dozelor de anticorpi monoclonali distribuite în țară.

Ministerul Sănătății a repartizat 7.500 de doze de anticorpi monoclonali în 147 de spitale care tratează pacienți infectați cu SARS-CoV-2, se arată într-un comunicat. Medicamentele au fost achiziționate în baza Acordului –Cadru SANTE/2020/ C3/091 încheiat între Comisia Europeană și firma producătoare, iar fondurile au fost alocate în luna septembrie a acestui an din rezerva bugetului de stat.

perfuzie-monoclonali

La solicitarea ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila, Comisia de specialitate de boli infecțioase a realizat o informare către profesioniștii din sistemul sanitar, privind modul de administrare al acestor medicamente. Informarea  a fost transmisă în toate unitățile sanitare cărora le-a fost distribuit produsul.

În România, conform protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, anticropii monoclonali, soluție perfuzabilă, se administrează pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19. Administrarea se face în primele 3-5 zile de la debutul simptomelor.

Criteriile de eligibilitate (criterii cumulative – 1,2,3 și cel puțin unul dintre factorii de risc) sunt următoarele:

  1. Semnarea Consimțământului Informat
  2. Forme ușoare SO2>93% fără supliment de oxigen
  3. Administrarea Ac. Monoclonali <7 zile de la debutul simptomatologiei
  4. Factori de risc pentru evoluție severă -  se prioritizează persoane cu mai mulți factori de risc
  5. vârsta>65 ani
  6. BMI>30kg/m2
  7. B. cardiovasculare severe, insuficiență cardiacă NYHA 4, infarct miocardic recent, cardiopatie ischemică severă
  8. B.P.C.O.
  9. Diabet zaharat tip 1
  10. Terapie imunosupresoare - terapii biologice
  11. Pacienți cu transplant de organe sau măduvă
  12. Pacienți cu neoplazii sau hemopatii în terapie
  13. SIDA

În procesul de îndrumare a pacienților pentru administrarea anticorpilor monoclonali, un rol important îl are medicul de familie, se mai arată în comunicat.

Conform recomandărilor Comisiei de boli infecțioase, odată intrate în farmacia spitalului, medicamentele pot fi eliberate pacienților după o prealabilă evaluare clinico-biologică. Aceasta poate fi realizată fie în spital, fie în cabinetele medicilor de familie - care, mai apoi, îndrumă pacienții penru administrare în spital.

Administrarea medicamentelor se va face în trei amplasamente:

  1. Prin spitalizare de zi;
  2. La camera de gardă;
  3. În Unitățile de Primiri Urgențe.

Recomandările Comisiei de boli infecțioase pentru realizarea eficientă a procesului de administrare sunt următoarele:

  1. Organizarea la nivelul spitalelor desemnate a procesului de administrare a anticorpilor monoclonali;
  2. Înștiințarea medicilor de familie prin toate canalele posibile, despre criteriile pacienților eligibili și fluxul pacientului cu infecție SARS-CoV-2 care îndeplinește criterile de administrare;
  3. Catagrafierea persoanelor care se califică, de către medicii de familie, conform criteriului de patologii cronice;
  4. Anunțarea pacienților eligibili, conform catagrafierii realizate de către medicii de familie, în legătură cu posibilitatea și condițiile de a beneficia de acest tratament, ca terapie, în situația îmbolnăvirii și testării în primele 5 zile de la primul simptom;
  5. Trimiterea pacientului calificat pentru evaluare la spitalul desemnat (sau la unul dintre spitalele desemnate), pentru administrarea anticorpilor monoclonali.

Anticorpii monoclonali sunt medicamente inovatoare care se administrează în formele ușoare și medii de boală. Corect utilizate, aceste medicamente previn cu succes trecerea la stadii severe. Reprezintă o șansă pentru noi să mai atenuăm internările în secțiile de terapie intensivă. Din această cauză am solicitat conducerii Comisiei de speialitate și reprezentanților Ministerului Sănătății implicare maximă în valorificarea lor. Fac apel și la medicii de familie care au un rol important în catagrafierea și îndrumarea viitorilor beneficiari ai acestor terapii”, a spus Cseke Attila, ministrul Sănătății.

Președintele Comisiei de boli infecțioase a Ministerului Sănătății, dr. Virgil Musta, a susținut săptămâna trecută o videoconferință cu medicii care administrează medicamentul, în cadrul căreia a explicat modul de administrare și a răspuns la întrebări.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe