Newsflash
Știri

Motive, dovezi, sfaturi

de Constanţa MARINESCU - feb. 13 2013
Motive, dovezi, sfaturi

   Faptul că în Europa (mai exact în ţările UE) există cca 36.000 de dieteticieni denotă importanţa tot mai mare pe care o are sănătatea nutriţională a populaţiei. În „Expunere de motive“, editorialul din primul număr de anul acesta al revistei Viaţă+sănătate, dr. Nicolae Dan prezintă cititorilor date dintr-un raport apărut în Journal of Academy of Nutrition and Dietetics, unde dovezile despre rolul nutriţiei în medicină sunt de necontestat. Trebuie ca profesiunea de dietetician „să fie recunoscută şi promovată şi în ţara noastră (…) aliniindu-ne astfel la normalitatea europeană“, scrie autorul. Şi – ca o completare – petrecerea unei săptămâni la un centru spa, se arată la rubrica „Dietoterapie“, în articolul „Toate-s vechi şi nouă toate“, poate duce la pierderea în greutate, reglarea tensiunii arteriale diastolice, scăderea nivelului colesterolului. Din ce cauză cresc trigliceridele? Este o întrebare pe care ne-o punem unii dintre noi atunci când rezultatele anumitor analize medicale arată valori crescute ale trigliceridelor. La rubrica „Medicina lifestyle“, dr. Sorin Moroşan semnează a doua parte din articolul „Când cresc trigliceridele!“, în care găsim răspuns la întrebarea de mai sus, dar şi alte informaţii. Chiar dacă în termometru se mai adaugă un grad sau două, iarna este încă prezentă şi o dată cu ea „Infecţiile acute ale laringelui şi traheei“. Dr. Cristina Anca Dăscălescu, în cadrul rubricii „La medicul de familie“, atenţionează că infecţiile respiratorii sunt afecţiuni ce pun în pericol mai ales viaţa sugarilor şi copiilor mici, orice semn poate fi o urgenţă, de aceea consultarea unui specialist devine prioritară. „Profilaxia acestor afecţiuni constă în evitarea aglomeraţiilor şi a contactului cu persoane bolnave, creşterea imunităţii generale a organismului, practicarea principiilor de igienă personală şi colectivă şi a unui stil de viaţă sănătos, de către toţi membrii familiei“, sunt câteva concluzii ale materialului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe