Newsflash
Știri

Morți asistate

de Alexandra NISTOROIU - oct. 7 2016
Morți asistate
    Băiatul rău al industriei farmaceutice, Martin Shrekli (foto) vrea să îl lovești în față. În cadrul unei licitații caritabile, e drept. Shrekli spune că și-a propus să ajute un copil cu leucemie, băiatul unui prieten al său și fost manager de relații publice, care a murit în urmă cu câteva zile, dar recunoaște și că e un gest de imagine de care prietenul său „ar fi fost mândru“. Shrekli e cunoscut în industria farmaceutică a Statelor Unite pentru că a umflat foarte mult prețurile unor medicamente și urmează să fie judecat, în iunie 2017, pentru fraudă. Potrivit CBC însă, el încearcă să își repare imaginea, scoțând la licitație posibilitatea de a fi lovit cu pumnul în față pentru o strângere de fonduri. După cum am mai scris la această rubrică, Shkreli a devenit ținta furiei colective din partea pacienților și politicienilor americani, după ce compania sa farmaceutică (Turing Pharmaceuticals) a crescut prețul unui medicament necesar pentru tratamentul unei infecții parazitare cu mai mult de 5.000%, până când o pastilă a ajuns să coste 750 de dolari. În plus, urmează să fie judecat pentru acuzația de fraudă într-o schemă piramidală, implicând un prejudiciu de 11 milioane de dolari adus unei companii biofarmaceutice, pe care el însuși a fondat-o și a condus-o până în 2014.
Sursa: AP 

 

    Serviciile de sănătate din Alberta (Alberta Health Services, AHS) se confruntă cu un volum neașteptat de cereri de sinucidere asistată, ceea ce obligă autoritățile sanitare să ia în calcul suplimentarea personalului, scrie Edmonton Journal. De la începutul anului, 31 de locuitori ai Albertei au apelat la posibilitatea sinuciderii asistate. Mai mult de trei sferturi din decese s-au petrecut în ultimele trei luni, după ce o nouă legislație federală privind această practică a intrat în vigoare în iunie. Între februarie și iunie, pacienții erau obligați să obțină un ordin judecătoresc special dacă doreau să apeleze la această procedură. Medicii se așteptau ca în luna iunie să înregistreze o creștere mare a numărului de cereri, dar ca imediat apoi aceasta să scadă la loc, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Încă înregistrează între două și patru cereri pe săptămână. Sub noua legislație federală, pacienții sunt eligibili pentru acest serviciu doar dacă îndeplinesc anumite criterii: să aibă cel puțin 18 ani, discernământ deloc afectat și o boală incurabilă în care moartea să fie un deznodământ „în mod rațional previzibil“. Întrebat de ce crede că cererea de sinucideri asistate a fost peste așteptări, dr. James Silviu, coordonatorul departamentului de asistență medicală în pregătirea pentru moarte din cadrul AHS, spune că cel mai probabil acoperirea acestui subiect controversat în mass-media și cercurile politice, în ultimul an, au suscitat interesul publicului și i-a făcut pe pacienți să contemple această posibilitate.

 

    Mai multe farmacii din Irlanda sunt anchetate după ce suma de 12 milioane de euro a fost recuperată de la Lloyds Pharmacy, prejudiciu ce fusese produs prin „umflarea“ sumelor de decontat din partea sistemului public de sănătate (Health and Safety Executive-HSE). Potrivit Irish Examiner, ministrul irlandez al sănătății, Simon Harris, a declarat marți că sistemul de sănătate ar putea încă să trimită diferite cazuri spre anchetare, direcționându-le fie către Societatea farmaceutică irlandeză, fie direct spre Poliția de stat. Faptul că Lloyds Pharmacy își creștea artificial încasările suprataxând sistemul de stat a ieșit la lumină în urma unei investigații a reporterilor RTÉ, difuzată anul trecut. Simon Harris a confirmat zilele trecute că mai multe lanțuri de farmacii fac în prezent obiectul unei anchete a serviciului de rambursare a îngrijirilor medicale primare al HSE.
Sursa: edmonton sun 

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe