Newsflash
Știri

Mortalitatea postchirurgicală, mai mare decât se credea

de Dr. Mihail CĂLIN - oct. 4 2012
Mortalitatea postchirurgicală, mai mare decât se credea
Publicat în cel mai recent număr din The Lancet*, studiul european asupra consecinţelor chirurgicale (EuSOS), finanţat de Societatea Europeană de Terapie Intensivă şi Societatea Europeană de Anesteziologie, a avut ca obiectiv descrierea ratelor de mortalitate şi a modelului de folosire a resurselor de terapie intensivă pentru pacienţii supuşi intervenţiilor chirurgicale necardiace în mai multe ţări ale continentului. Cercetarea prospectivă, probabil prima internaţională de mare amploare cu acest scop, s-a desfăşurat pe parcursul unei săptămâni din aprilie 2011 şi a cuprins 46.539 de pacienţi consecutivi cu vârsta de peste 16 ani, internaţi şi operaţi în 498 de spitale din 28 de ţări, cu o perioadă maximă de urmărire de 60 de zile. Nu au făcut obiectul studiului pacienţii care au suferit intervenţii cardiace, neurochirurgicale, obstetrice sau proceduri radiologice.
Rezultatele arată că 4% dintre aceşti pacienţi au decedat înainte de a părăsi spitalul, o rată mai mare decât cea la care se aşteptaseră cercetătorii – puţinele estimări existente anterior sugerau o mortalitate globală între 1 şi 2%. Comparativ, potrivit altor date, la pacienţii supuşi intervenţiilor cardiace, care prin definiţie au comorbidităţi severe şi sunt internaţi de rutină la terapie intensivă, rata mortalităţii este de doar 2%. Ratele de mortalitate au variat foarte mult, între 1,2% în Islanda şi 21,5% în Letonia. Faţă de Marea Britanie, luată ca referinţă, Polonia, Letonia, România şi Irlanda au avut rate crescute, chiar şi după ajustarea datelor. Aceste rezultate s-ar putea datora diferenţelor culturale, demografice, socioecono­mice şi politice dintre ţări, care ar putea afecta sănătatea populaţiei şi rezultatele îngrijirii medicale. Remarcabil este faptul că 73% din cei decedaţi nu au fost internaţi la terapie intensivă postoperator; dintre cei care au murit după ce au trecut pe la terapie intensivă, 43% fuseseră apoi transferaţi pe secţiile normale. România a avut o rată de deces de 6,8%, reprezentând 209 pacienţi din totalul de 1.298, şi a avut cel mai mare procent de pacienţi internaţi la terapie intensivă, de 16,1%.
Autorii menţionează alte cercetări, care au descris diferenţe între serviciile de sănătate din Europa, în particular în privinţa numărului de paturi de terapie intensivă (de exemplu, Germania are de şapte ori mai multe paturi decât Marea Britanie). Alte studii arătau că mai puţin de o treime din pacienţii cu risc crescut, supuşi intervenţiilor chirurgicale necardiace, sunt internaţi la terapie intensivă postoperator în Marea Britanie, în ciuda mortalităţii ridicate. Potrivit autorilor, rezultatele studiului EuSOS sugerează nevoia şi potenţialul de implementare a unor măsuri pentru îmbunătăţirea deznodămintelor postoperatorii. Cauzele acestor probleme ar putea fi mai bine înţelese prin folosirea unor registre concepute pentru a obţine date privind calitatea îngrijirii şi rezultatele clinice la pacienţii chirurgicali. Mortalitatea postchirur­gicală ridicată ar putea fi modificată prin schimbarea organizării sanitare.
 
*Pearse RM, Moreno RP, Bauer P, Pelosi P, Metnitz P, Spies C, Vallet B, Vincent JL, Hoeft A, Rhodes A; European Surgical Outcomes Study (EuSOS) group for the Trials groups of the European Society of Intensive Care Medicine and the European Society of Anaesthesiology. Mortality after surgery in Europe: a 7 day cohort study.
Lancet. 2012 Sep 22;380(9847):1059-65. doi: 10.1016/S0140-6736(12)61148-9
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe