Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Monitorul Oficial: modificări în protocolul de tratament al infecției cu SARS-CoV-2

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 3 decembrie 2020, ora 16:53

În Monitorul Oficial al României a fost publicat astăzi Ordiul nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2.

În acest Ordin se află o anexă prin care sunt prezentate detalii despre tratamentul COVID-19. Potrivit actului, „având în vedere creșterea numărului de cazuri de COVID-19 pe teritoriul României (...), Comisia de boli infecțioase a Ministerului Sănătății propune un protocol de tratament revizuit”.

medicament antiviral covid-19

Iată care sunt, pe scurt, câteva dintre recomandări:

 • Persoana cu infecție asimptomatică cu SARS-CoV-2 nu necesită tratament medicamentos.
 • Colaborarea între medici din diverse specialități medicale este necesară pentru a putea îngriji pacienții cu COVID-19.
 • Dintre antiviralele utilizabile, remdesivirul se recomandă doar în formele cu severitate medie sau mare (forme severe/critice) pe criterii de disponibilitate, eficiență și riscuri.
 • Tratamentul antiinflamator cu corticoizi este indicat la pacienții cu inflamație sistemică și/sau care necesită administrare de oxigen.
 • Imunomodulatoarele sunt rezervate doar cazurilor cu inflamație excesivă, necontrolate de corticoizi în doză antiinflamatorie.
 • Administrarea profilactică de anticoagulant este indicată tuturor pacienților spitalizați, cu excepția celor care primesc deja un tratament anticoagulant.

tabel 1 din monitorul oficial

Acest protocol terapeutic prezentat în Monitorul oficial nr. 1167 din 3 decembrie 2020 include principii grupate în mai multe capitole:

 1. Medicație antivirală
 2. Medicație antiinflamatorie și imunomodulatoare, inclusiv plasma de convalescent
 3. Managementul coagulopatiei
 4. Antibiotice și alte medicații infecțioase
 5. Suportul funcțiilor vitale
 6. Alte măsuri terapeutice.

tabel 2 din monitorul oficial

Mai multe detalii aici, în formatul electronic al Monitorului Oficial al României, nr. 1167, partea I, din 3 decembrie 2020.

tabel 3 din monitorul oficial

Click pe butonul „galerie” pentru a putea consulta documentul integral:

Etichete: monitorul oficial tratament covid protocol de tratament protocol de tratament covid-19 antiviral antivirale medicament antiviral imunomodulator

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 160 de lei
 • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.