Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Modernizarea IBB

Viața Medicală
Dr. Mihail CĂLIN miercuri, 19 decembrie 2012
În perioada 11–12 decembrie, la Institutul de Biologie Bucureşti al Academiei Române s-a desfăşurat a 52-a conferinţă ştiinţifică anuală, cu titlul „O nouă abordare a cercetării academice în biologie“. Manifestarea a început în Aula Academiei, cu evenimentul oficial de inaugurare a investiţiei realizate în cadrul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii Institutului de Biologie Bucureşti pentru întărirea capacităţii de investigare a biodiversităţii, în contextul schimbărilor climatice globale“ (DIBIOCLIM). Încheiat la sfârşitul lunii august a.c., după doi ani şi jumătate de derulare, proiectul a fost cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, asistenţa financiară nerambur­sabilă fiind de cca 26 de milioane de lei din valoarea totală de peste 42 de milioane de lei. Prin acest program s-a realizat consolidarea, modernizarea şi reamenajarea laboratoarelor şi achiziţia a 216 echipamente şi aparate de cercetare (şapte dintre ele, în valoare de peste 100.000 de euro fiecare). Potrivit reprezentanţilor IBB, noua infra­structură face posibilă abordarea unor direcţii de cercetare în domenii de mare actualitate ştiinţifică, atât pe plan local, cât şi internaţional – evaluarea cantitativă şi calitativă a biodiversităţii specifice, populaţionale, ecosistemice, monitorizarea bioindicatorilor, analiza evoluţiei spaţiale şi temporale a populaţiilor, a ecosistemelor naturale şi antropizate şi a complexelor socio-ecologice, în vederea protecţiei mediului şi dezvoltării durabile.
Prezent la ceremonie, acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, a felicitat IBB pentru reînnoirea realizată astfel şi a amintit reuşitele similare ale Institutului de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu“, ale Institutului de Chimie Fizică „Ilie G. Murgulescu“ şi ale Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iaşi, exprimându-şi totodată nemulţumirea că nu toate institutele din subordine depun efortul de a candida pentru asemenea proiecte europene. Dsa a atenţionat că infrastructura modernizată trebuie să şi producă, apreciind că, în condiţiile în care nu poate fi asigurat personalul propriu care s-o utilizeze la maximum, este necesară colaborarea cu mediul universitar. Din partea Secţiei de ştiinţe biologice, acad. Lucia-Doina Popov a prezentat datele care confirmă excelenţa IBB: cinci cercetători cu indice Hirsch peste opt, 20 de brevete, 60 de articole publicate în ultimii ani în reviste cotate Thomson Reuters, aproape 800 de citări ale lucrărilor Institutului, „Dicţionarul de microbiologie generală şi biologie celulară“ publicat anul trecut, conţinând peste 10.000 de termeni. Rolanda Predescu, director în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, a precizat că proiectul recent încheiat se înscrie într-un şir mai lung de investiţii în dezvoltarea infrastructurii de cercetare din ţară, în prezent fiind în derulare proiecte mari, care se adaugă investiţiilor de aproape un miliard de euro din perioada 2007–2008. În final, acad. Octavian Popescu, directorul IBB, a reafirmat misiunea pe care acesta o are, prin cele trei departamente ale sale – de ecologie, taxonomie şi conservarea naturii, de microbiologie, respectiv de citobiologie vegetală şi animală: dezvoltarea potenţialului ştiinţific şi creşterea calităţii cercetării ştiinţifice, promovarea şi diseminarea cunoaşterii, dinamizarea transferului tehnologic şi valorificarea rezultatelor cercetării ştiinţifice. Directorul IBB a tras şi un semnal de alarmă cu privire la disponibilitatea resursei umane, avertizând că, în lipsa acesteia, echipamentele performante nou achiziţionate riscă să devină obiecte de muzeu.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.