Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Mit şi istorie

Viața Medicală
Dr. Al. TRIFAN vineri, 16 iulie 2010

   Joi, 8 iulie a.c., s-a deschis la Muzeul de Artă al României expoziţia Dracula – voievod şi vampir, realizată în colaborare cu Kunsthistorisches Museum Vienna şi Schloss Ambras. Aceeaşi expoziţie a fost prezentată de către Kunsthistorisches Museum din Viena la Schloss Ambras din Innsbruck în urmă cu doi ani, cu ocazia aniversării a 111 ani de la publicarea romanului „Dracula“ de Bram Stoker, în scopul de a redeschide discuţia asupra personajului istoric Vlad Ţepeş/Dracula şi a vampirismului într-un context istoric şi documentar realist. (...)

Actuala expoziţie de la Bucureşti include, alături de obiecte împrumutate de la muzee din Austria, Ungaria, Germania, Slovenia, şi piese din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României, Muzeului Naţional de Istorie al României, Muzeului Naţional Peleş, Muzeului Ţăranului Român şi Muzeului Cinegetic al Carpaţilor. Piesa centrală o constituie cunoscutul portret al voievodului Vlad Ţepeş, supranumit Dracula, pictură păstrată timp de peste patru secole la castelul Ambras din Innsbruck, capitala Tirolului (vezi foto). De unde provine numele „Dracula“ adăugat celui de Vlad al III-lea sau Vlad Ţepeş? De la faptul că tatăl său era membru al Ordinului Dragonului (Societas Draconis), el însuşi semnând, în ultimul an de domnie: „Wladislaus Dragwlya“ sau „Ladislaus Dragkulya“, ambele cu sonorităţile slave ale calificativului sârb drag (Vlad „Dragul“ în sens de „preţuit“, „nobil“). O asemenea ultimă interpretare este atestată pentru prima dată într-un izvor maghiar în care se face referinţă la: „viteazul voievod Dragula“. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 


Abonament VM 600x600-01 v3b

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Până la 31 decembrie 2020, ai reducere la prețul abonamentului pe 12 luni și ceva în plus:
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.