Newsflash
Știri

Ministrul sănătăţii despre cardiochirurgia pediatrică: „Nu avem cu cine opera copiii“

de - mar. 13 2013
Ministrul sănătăţii despre cardiochirurgia pediatrică: „Nu avem cu cine opera copiii“

   Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe, de presă:    „În România, se nasc anual circa 2.000 de copii cu probleme cardiace, care ar avea nevoie de intervenţii chirurgicale pe inimă. Din păcate, România nu poate să rezolve decât circa 200 de cazuri, şi acelea la Târgu Mureş, în majoritate, 99%. Pentru circa 40–50 de cazuri, cu chiu cu vai, mai găsim nişte bani la noi (n.n. la minister), şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, să îi trimitem la spitale din străinătate, unii dintre ei având şanse mari să se facă bine. Restul  însă, nu mai are nicio şansă. Aceştia sunt sortiţi mortalităţii infantile. (…) Am încercat să extindem rapid programul de chirurgie cardiacă pediatrică la mai multe spitale din România. Avem astăzi, la Spitalul «M. S. Curie», o secţie gata dotată. Este aproape gata o altă secţie la Spitalul «Grigore Alexandrescu». Din păcate, nu avem cu cine opera. Nu avem specialişti. Cei puţini care mai erau în ultimii trei-patru ani au plecat şi ei, să-şi caute de lucru, pentru că este o specialitate foarte mult căutată în străinătate. Atunci, am convenit să facem un alt program. Suntem în faza căutării de fonduri ca să finanţăm acest program. Vrem să realizăm patru centre de chirurgie cardiacă pediatrică, la Iaşi, Timişoara, Craiova şi Bucureşti. Căutăm bani ca să putem plăti cheltuielile de deplasare, cazare şi pregătire, pentru opt echipe pe care să le formăm în următorii doi-trei ani, în parteneriat cu o clinică de specialitate, la Milano. (…) Sperăm ca, în următorii ani, măcar pe această bucată, să reducem până la un prag acceptabil mortalitatea infantilă. Dar aşa trebuie să luăm fiecare patologie în parte. (…) Faptul că nu se operează încă la «M. S. Curie» arată că, atunci când se face un program, nu există coerenţă. Un program coerent ar fi însemnat ca, atunci când te apuci să faci o investiţie, să pregăteşti şi resursa umană. Degeaba aduci aparate, aduci echipamente, dar nu ai resursă umană. Căutăm o soluţie de compromis. Echipele medicale pe care le vom aduce din străinătate ca să pregătească şi în ţară medici români să încerce să utilizeze baza materială pe care o avem la „M. S. Curie“. Sigur, ideea nu este încă pusă la punct, dar cred că în această direcţie trebuie să mergem. (…) Programul (n.n. „Mama şi copilul“) trebuie regândit astfel încât să rezolve problemele, mai ales unde avem cea mai mare mortalitate infantilă. Prevenţia începe de la conceperea copilului până când a depăşit perioadele la risc. Ministerul Sănătăţii are un program de reabilitare a 63 de maternităţi, în acest an sperăm să terminăm 20 şi să rămână 43 pentru anul viitor. Cu finanţare adecvată, foarte multe programe se vor dezvolta. Altfel, vor rămâne la nivel de discuţii. Copilul trebuie să devină prioritate absolută în orice program de sănătate.“ (Sursa: Mediafax)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe