Newsflash
Știri

Ministerul Sănătății suspendă exportul citostaticelor pentru șase luni

de Dan Dumitru MIHALACHE - sept. 13 2019
Ministerul Sănătății suspendă exportul citostaticelor pentru șase luni

125 de citostatice și 47 de imunosupresoare nu vor mai putea fi distribuite în afara teritoriului României, din cauza discontinuității în aprovizionare.

Ministrul Sănătății a emis un proiect de ordin, pus de astăzi în dezbatere publică, pe site-ul oficial, la secțiunea „Transparență decizională”, care să reglementeze măsura de suspendare, pe o perioadă de șase luni, a distribuției medicamentelor citostatice și imunosupresoare în afara teritoriului României. Este vorba de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare: „125 de citostatice şi 47 de imunosupresoare, vitale pentru asigurarea tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi transplantări. (…) Nu putem să stăm şi să ne uităm cum pacienţii sunt lipsiţi de aceste medicamente și sunt trimiși în străinătate să le cumpere la preț dublu sau triplu”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Decizia a fost luată în urma notificării venite din partea specialiștilor din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, instituția cu atribuții în monitorizarea și supravegherea pieței medicamentului, care au primit o serie de sesizări din partea pacienților și specialiștilor privind lipsa acestor medicamente.

„Este un Ordin vital, (…) pentru a putea regla piața și reface stocurile de medicamente vitale necesare pacienților noștri cu afecțiuni cronice. (…) Pentru a pune în aplicare acest Ordin vom respecta toți pașii și procedurile interne și internaționale și vom notifica Comisia Europeană și vom argumenta”, a mai spus Sorina Pintea. În paralel, a adăugat aceasta, specialiștii ministerului lucrează la o serie de măsuri, astfel încât în viitor să nu mai existe asemenea probleme de discontinuitate. Momentan 12 produse din această listă nu s-ar mai găsi pe piața din România, iar dacă exporturile nu s-ar suspenda, numărul medicamentelor lipsă ar crește la câteva zeci, a completat aceasta.

Conform legislației în vigoare, deținătorii de Autorizații de Punere pe Piață (APP-uri), dar și distribuitorii și furnizorii lor au obligația publică de a asigura cu prioritate nevoile pacienților interni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe