Newsflash
Știri

Ministerul Sănătăţii îşi declină responsabilitatea…

de Serviciul de presă al MS - feb. 12 2010
Ministerul Sănătăţii îşi declină responsabilitatea…

…privind punerea pe piaţă a suplimentelor alimentare pe bază de plante, ca de exemplu capsula de slăbit. Aceste produse sunt notificate la Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA), în baza unui dosar de notificare depus pe proprie răspundere de către producătorul sau distribuitorul produselor. (...)

     În ceea ce priveşte controlul suplimentelor alimentare, coordonatorul naţional pentru siguranţa alimentului este Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA). Ministerul Sănătăţii participă la controalele produselor de acest tip alături de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Ministerul Agriculturii, în coordonarea ANSVSA. Controlul suplimentelor alimentare se face pe baza sesizărilor consumatorului cu privire la calitatea produselor achiziţionate de către acesta din unităţi autorizate. La aceste sesizări, ANSVSA, Inspecţia Sanitară de Stat, ANPC şi Ministerul Agriculturii efectuează controale în care se recoltează probe în vederea efectuării analizelor şi dispun măsuri, conform legislaţiei în vigoare, care pot duce până la oprirea de la comercializare a produselor şi retragerea lor de pe piaţă sau aplică sancţiuni contravenţionale producătorului sau distribuitorului. În ceea ce priveşte procesul de contrafacere a produselor existente pe piaţă, Ministerul Sănătăţii nu are responsabilităţi de control. Controlul în aceste cazuri sunt efectuate de către organele în drept, altele decât Ministerul Sănătăţii. Subliniem faptul că suplimentele alimentare pe bază de plante nu intră în categoria medicamente. Acestea din urmă primesc autorizaţie de punere pe piaţă din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului, în baza unor proceduri internaţionale clare. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe