Newsflash
Știri

Micromanagement cu medicamente

de Dan Dumitru MIHALACHE - oct. 21 2016
Micromanagement cu medicamente
     Ministerul Sănătății vrea să ieftinească un lot de 452 de produse medicamentoase utilizate în oncologie, diabet și boli cardiovasculare. Este vorba de medicamente eliberate pe bază de rețetă, pentru care patentul a expirat (off-patent). Pentru restul medicamentelor prescrise cu rețetă, procedura de calculare a prețului rămâne neschimbată, bazându-se pe cel mai mic preț european dintr-un coș de 12 țări.
     În urmă cu două zile (miercuri, 12 octombrie), MS a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea metodologiei privind modul de calcul și procedura de avizare și aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizație de punere pe piață în România. Odată cu intrarea în vigoare a acestei norme legale, va fi demarată procedura de actualizare a prețurilor. Intenția ministerului este de a o supune aprobării Guvernului în ședința de săptămâna viitoare.
     Patru sunt măsurile pe care MS urmărește să le implementeze prin această inițiativă: (1) ieftinirea în trepte a medicamentelor pentru care patentul a expirat; (2) introducerea unei alte metode  de calcul a prețului pentru medicamentele esențiale; (3) sistem electronic securizat pentru raportarea stocurilor de medicamente din farmacii și de la distribuitori; (4) lansarea site-ului www.medicamentelipsa.ro.
     Prima măsură va fi pusă în practică începând cu 1 martie 2017 și presupune o reducere cu 10% a prețului medicamentelor off-patent, în al doilea an tot 10%, iar în al treilea an reducerea va fi de 15%, a explicat Vlad Voiculescu, ministrul sănătății, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.
     A doua măsură anunțată vizează medicamentele generice existente în lista stabilită de Organizația mondială a sănătății, care sunt compensate 100% în România. Într-o primă fază, este vorba de 56 de medicamente aflate în această situație, adică aproximativ 5% din totalul existent în țara noastră.
     Limitarea exportului paralel face obiectul celei de-a treia măsuri propuse în proiectul amintit, lucru care se poate, face potrivit ministrului Voiculescu, prin monitorizarea stocurilor de medicamente gratuite și compensate. Astfel, distribuitorii și farmaciștii vor fi obligați să raporteze zilnic stocurile de medicamente gratuite și compensate într-un sistem electronic securizat și dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale. „Dacă stocurile ating un prag critic, MS și Agenția Națională a Medicamentului vor primi alerte“, a declarat ministrul.
     A patra măsură, lansarea site-ului medicamentelipsa.ro, oferă posibilitatea pacienților care nu-și găsesc medicamentele în farmacie sau spital să poată semnala acest lucru. În felul acesta, autoritățile vor putea avea informații în timp real despre nevoile pacienților și vor oferi date despre modul și termenul când se vor rezolva aceste lipsuri, a explicat Vlad Voiculescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe