Newsflash
Știri

Metodologia de colectare și raportare a datelor pentru bolile transmisibile, aprobată

de Florentina Ionescu - mai 18 2022
Metodologia de colectare și raportare a datelor pentru bolile transmisibile, aprobată

Guvernul a aprobat conținutul și a metodologia de colectare și raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în Registrul Unic de Boli Transmisibile.

Documentul, aprobat la propunerea Ministerului Sănătății, actualizează circuitul de raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în Registrul Unic de boli transmisibile, conform directivelor europene având ca scop optimizarea și armonizarea raportării și o mai bună gestionare a alertelor, potrivit unui comunicat de presă transmis redacției. 

transmitere virus

„În acest sens, furnizorii de servicii medicale din sistemul public și privat, cât și cei din rețeaua sanitară aparținând altor ministere, inclusiv cei din unitățile de asistență socială, au obligația de a raporta bolile transmisibile în Registrul Unic de boli transmisibile (RUBT), iar validarea datelor va fi realizată de către medicul epidemiolog din direcția de sănătate publică.”

În Fișa unică de raportare a bolilor transmisibile vor fi incluse și Infecțiile asociate îngrijirilor medicale, infecția HIV / SIDA, tuberculoză, infecția cu SARS-CoV-2.

Sancțiuni contravenționale

În cazul necompletării de către furnizorii de servicii medicale a fișei unice de raportare a cazului de boală transmisibilă, cât și nedeclararea cazurilor depistate de boli transmisibile sunt introduse sancțiuni contravenționale, de la avertisment scris până la amendă de 5.000 de lei.

Cunoașterea epidemiologiei bolilor transmisibile în România are importanță națională, pentru stabilirea priorităților și alocarea resurselor, dar și importanță internațională pentru prevenirea transmiterii trans-frontaliere a acestor boli. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe