Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Metodele minim invazize, tot mai populare în tratarea problemelor venoase

Viața Medicală
Cristina GHIOCA vineri, 27 septembrie 2019, ora 17:08

În ultima perioadă, problemele venoase sunt tot mai frecvent tratate prin proceduri minim invazive, care reduc morbiditatea, elimină spitalizarea și accelerează vindecarea, a explicat dr. Gabriela Ianosi, medic primar chirurg, în cadrul Conferinței Imuno-Onco-Dermatologie, care a avut loc la București, în perioada 18-21 septembrie.

Dr. Gabriel Ianosi a explicat că, în prezent, există peste 30-40 de terapii pentru tratarea problemelor venoase, încadrate în patru categorii: terapii termale tumescente – radiofrecvență, laser, cu abur; terapiile non termale non tumescente, cu principalul reprezentant scleroterapia sau sclerotrerapia în asociere cu alte terapii care nu necesită anestezie; terapiile termale non tumescente și termale tumescente. Alegerea metodei de tratament trebuie făcută luându-se în considerare costurile acesteia, ținându-se seama de nevoile pacientului și de stadiul bolii, a subliniat specialistul.

Un studiu randomizat efectuat pe 500 de persoane a arătat că în stadiul C1 al bolii, tratamentul cu laser a avut rezultate mai bune decât scleroterapia în cazul vaselor de sub 1 mm, în timp ce, la cele care depășesc acest diametru, rezultatele cele mai bune s-au obținut prin scleroterapie cu polidocanol. Potrivit doctorului Ianosi, în stadiul C2, tratamentul cel mai adecvat este scleroterapia, în timp ce în stadiul C3 se pot utiliza terapia cu laser endovenos, cu radiofrecvență endovenoasă sau scleroterapia cu spumă. O altă tehnică din ce în ce mai utilizată este ASVAL (Ablation Sélective des Varices sous Anésthesie Locale).

 

Diferențierea terapiilor

Dr. Gabriel Ianosi a subliniat că un element extrem de important după utilizarea scleroterapiei, recomandat și de ghidurile actuale, este folosirea terapiei compresive. Potrivit acestuia, există multe argumente care susțin această abordare. Printre cele mai importante sunt reducerea durerii post-intervenție și reducerea dimensiunii cheagului de sânge. În opinia sa, după scleroterapie, pacienții ar trebui să poarte obligatoriu ciorapi compresivi cu clasa a doua de compresie, timp de patru săptămâni. Primele rezultate post-intervenție se pot vedea după șapte zile, iar cele finale între trei și până la 12 săptămâni.

ASVAL este o metodă chirurgicală extrem de minim invazivă, care se face sub anestezie locală, fiind recomandată pentru vase cu diametrul de până la 10 mm. Specialistul a explicat că această terapie este populară în rândul persoanelor tinere, care au un interes foarte mare pentru aspectul estetic post operator. Metoda este o alternativă la chirurgia agresivă și este din ce în ce mai frecvent utilizată.

O altă procedură recomandată de dr. Gabriel Ianosi în stadiul C3 al bolii, este scleroterapia cu spumă. Aceasta se face de obicei fără anestezie locală, iar după efectuarea ei, terapia compresivă este absolut obligatorie. Totuși, metoda prezintă anumite rezerve: rata de recurență clinică este de aproape10%, rata de recurență cu simptome venoase minimale ajunge chiar și la 30%, iar cea vizibilă la ecografia Doppler, după cinci ani de la efectuare, este de aproximativ 80%, de aceea trebuie repetată după un anumit interval de timp

Sursa foto: utswmed

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC