Newsflash
Internaționale

Metforminul scade riscul de demenţă la pacienţii diabetici

de Dr. Diana Andronache - oct. 23 2020
Metforminul scade riscul de demenţă la pacienţii diabetici

Vârstnicii cu diabet zaharat care primesc tratament cu metformin au un declin cognitiv mai lent și un risc mai mic de demenţă faţă de cei care nu primesc acest antidiabetic, performanţele lor fiind similare cu cele ale vârstnicilor care nu au diabet.

Odată cu înaintarea în vârstă, pacienţii cu diabet zaharat (DZ) tip 2 au un risc de 60% de a dezvolta demenţă. Această afecţiune se caracterizează printr-un declin progresiv al funcţiilor mentale. Sunt afectate memoria, limbajul, intelectul, abilităţile sociale, comportamentul și reacţiile emoţionale. În evoluţie, pacientul își pierde capacitatea de a realiza activităţile zilnice. Noile cercetări arată că terapia de prima linie, cu metformin, a diabetului zaharat tip 2 atenuează efectul diabetului asupra declinului cognitiv.

        În Diabetes Care au fost publicate rezultatele unui studiu observaţional, de tip prospectiv, în care au fost incluși 1.037 pacienţi cu vârsta între 70 și 90 ani, înscriși în Sydney Memory and Aging Study din Australia. Criteriile de excludere din studiu au fost diagnosticele de demenţă, boală neurologică sau psihiatrică și de patologie neoplazică. Dintre participanţi, 123 (12%) sufereau de DZ tip 2. Nu au existat diferenţe semnificative între grupuri în ceea ce privește performanţa cognitivă la momentul iniţial. Pe parcursul studiului a fost efectuată testare neuropsihologică la fiecare doi ani, pentru a evalua funcţia cognitivă.

Rezultate favorabile

        Dintre pacienţii cu diabet, 67 au primit tratament cu metformin (34 ca terapie unică și 33 în combinaţie cu alte medicamente, cel mai frecvent sulfonilureice). Din cei 56 pacienţi care nu au primit terapie cu metformin, 34 de pacienţi au fost trataţi doar prin dietă, în timp ce restul pacienţilor au fost trataţi cu alte medicamente hipoglicemiante.

        În ceea ce privește declinul cognitiv, pe parcursul celor șase ani de urmărire, pacienţii trataţi cu metformin au avut un declin semnificativ mai scăzut al funcţiilor cognitive, comparativ cu pacienţii cu DZ tip 2 care nu au primit tratament cu metformin (P=0,032). Rata declinului cognitiv al pacienţilor trataţi cu metformin a fost asemănătoare cu cea a participanţilor fără diabet zaharat tip 2.

        Incidenţa demenţei în grupul pacienţilor cu DZ tip 2 trataţi cu metformin a fost de 6% (patru pacienţi), 14,5% (opt pacienţi) în grupul celor care nu au fost trataţi cu metformin și 8,2% (73 pacienţi) în grupul celor fără diabet. Reducerea riscului de demenţă în rândul pacienţilor cu diabet zaharat tip 2 în tratament cu metformin faţă de grupul pacienţilor care nu au fost trataţi cu metformin a fost de 81% (HR 0,19; P=0,03), după ajustarea anumitor factori, printre care și genotipul APOEe4.

        Majoritatea pacienţilor au urmat tratament cu metformin pe termen lung: 60% au fost trataţi mai mult de cinci ani (39 pacienţi) și 24% mai mult de zece ani. Doar 7,5% au avut în tratament metformin mai puţin de 12 luni. Rezultatele studiului confirmă importanţa folosirii  metforminului ca antidiabetic de primă linie și continuarea utilizării sale și după adăugarea altor antidiabetice  în schema de tratament, după cum au subliniat autorii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe