Newsflash
Știri

Metafora care acoperă diversitatea

de Dan Dumitru MIHALACHE - iun. 10 2022
Metafora care acoperă diversitatea

După mai multe publicări pe diverse platforme literare, colega noastră, Florentina Ionescu, apare și în lista de autori ai volumului „Kiwi, 2022. Antologia de proză scurtă”. Cartea a avut parte de o impresionantă lansare sâmbătă, 4 iunie, la Bookfest 2022.

1

Proza scurtă, din păcate, în România și nu numai, este considerată un gen minor care nu aduce mari venituri editurilor și, prin urmare, nici nu se prea publică, remarca Matei Martin, moderatorul evenimentului de lansare a volumului „Kiwi, 2022. Antologia de proză scurtă. Graniţe”, apărut la editura Polirom. Prin urmare, a adăugat el, iniţiativele de încurajare a acestui tip de proză sunt mai mult decât lăudabile: „Sunt absolut convins că ar trebui să fie mult mai bine popularizate [aceste iniţiative] și să se așeze pe un public mai numeros”.

Dacă volumul de anul trecut s-a numit „Sosiri/Plecări”, cel de anul acesta poartă numele „Graniţe”. De ce „Graniţe”? Pentru că aceasta este metafora care acoperă diversitatea de teme pe care le abordează, dar și de stilistică, explică Marius Chivu, editorul antologiilor Kiwi: „Alegerea nu a fost nici premeditată și nici întâmplătoare. Titlul pare o continuare la «Sosiri/Plecări», dar nu prea am avut de ales anul acesta – în contextul geopolitic de azi, «Graniţe» pare că e un concept care ne preocupă pe toţi”.

WhatsApp Image 2022-06-07 at 16.14.04 (1)

Kiwi este un proiect prin care editorul Marius Chivu încearcă să scoată la lumină proza scurtă și să elimine prejudecata conform căreia aceasta nu ar fi literatură adevărată: „În literatură, în general, se încetăţenesc niște idei care de multe ori pot fi greșite. Eu de când lucrez cu autori de proză scurtă i-am văzut pe unii publicând și poezie, și roman... un scriitor talentat care e dedicat literaturii poate să publice mai multe genuri, nu trebuie să fie dedicat unuia singur”.

Un vis devenit realitate

În ediţia de anul acesta și-au găsit locul scrieri atât ale autorilor consacraţi, români și străini, cât și ale câtorva autori debutanţi. Colega noastră, Florentina Ionescu, este unul dintre debutanţi: numele ei tronează alături de ale celorlalţi autori pe prima copertă a volumului.

Florentina este absolventă a Facultăţii de Jurnalism și Știinţele Comunicării din cadrul Universităţii București, iar în perioada pandemiei a urmat cursuri de creative writing susţinute de Florin Iaru, Cosmin Perţa și Marin Mălaicu-Hondrari. Până acum a publicat proză scurtă doar în mediul online.

Tânăra noastră, de-acum scriitoare, ne-a mărturisit că prezenţa în „Kiwi, 2022. Antologia de proză scurtă. Graniţe” înseamnă un pas uriaș pentru ea ca scriitor debutant: „Mă aflu pentru prima oară într-o antologie de proză scurtă alături de nume importante de autori români și străini – este mai mult decât am visat vreodată. Între noi fie vorba (zâmbește), mie îmi place să mă numesc încă «la început de drum», nu mă consider un scriitor în adevăratul sens al cuvântului”.

Acum, după ce și-a făcut debutul într-o antologie atât de importantă în peisajul prozei scurte contemporane de pe plaiurile mioritice, Florentina speră să fie și mai motivată să scrie proză, iar povestirile să și le adune într-un volum pe care să îl publice în viitorul apropiat.

În final, nu îmi rămâne decât să îi mulţumesc Florentinei pentru reușita sa, aceea de a fi prezentă în antologia Kiwi de anul acesta, și să îi urez, în numele meu și al redacţiei Viaţa Medicală, mult succes în continuare și... abia așteptăm să ne mai invite la alte asemenea lansări.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe