Newsflash
Știri

Mesajul SRP de Ziua Mondială fără Tutun

de Florentina Ionescu - mai 29 2020
Mesajul SRP de Ziua Mondială fără Tutun

OMS celebrează Ziua Mondială fără Tutun și anul acesta, la 31 mai. Cu acest prilej, experții Societății Române de Pneumologie reamintesc efectele nocive ale produselor din tutun și ale fumatului pasiv.

ziua mondiala fara tutun mesaj srp

Potrivit unui comunicat remis redacției, semnat de dr. Monica Marc, preşedintelele Secţiunii de Tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie (SRP) şi de prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Secţiunii de Somnologie şi Ventilaţie Non-Invazivă a SRP, în ultimii ani au apărut pe piață noi produse pentru fumători (cum sunt țigările electronice), promovate ca având riscuri reduse pentru sănătate.

„Cei mai vizaţi de campaniile de publicitate la noile produse de tutun sunt copiii şi adolescenţii, cărora li se induce mesajul că aceste produse nu sunt dăunătoare sănătăţii”, a declarat dr. Monica Marc, preşedintele Secţiunii de Tabacologie a SRP.

Un deces o dată la fiecare patru secunde

La nivel mondial, arată experții din cadrul SRP, există 1,3 miliarde de consumatori de tutun. Numărul ar fi și mai mare dacă tutunul nu i-ar ucide pe jumătate dintre utilizatori. La fiecare patru secunde, tutunul ia o altă viață.

fumat efecte nocive

Pe măsură ce conștientizarea daunelor consumului de tutun a crescut și eforturile globale de control al tutunului s-au intensificat în ultimul deceniu, acceptabilitatea socială a consumului de tutun a scăzut. Acest lucru a făcut ca cei din industria tutunului să-și revizuiască tacticile și să atragă noi utilizatori, subliniază cei doi semnatari ai comunicatului SRP.

Avalanșă de știri false în pandemia de COVID-19

Prof. dr. Florin Mihălţan, unul dintre susţinătorii vehemenţi ai legislaţiei antifumat şi membru fondator al coaliţiei care a stat la baza aprobării acestei legi, afirmă că asistăm la o avalanşă de ştiri false în ceea ce priveşte consumul de tutun şi COVID -19. Astfel, oamenilor și consumatorilor li s-a indus ideea că fumatul ar avea un rol protector.

O revizuire a studiilor efectuate de experți în sănătate publică convocați de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la 29 aprilie 2020 a constatat că fumătorii sunt mai susceptibili să dezvolte boli severe cu COVID-19, comparativ cu nefumătorii.

De asemenea, aceştia au o predispoziţie de a face astfel de infecţii mai repede din cauza deficitului de apărare. Acest deficit creează nu doar un risc de boală crescut, dar induce în acelaşi timp o întârziere, o prelungire până la momentul vindecării, se mai arată în comunicatul Societății Române de Pneumologie.

Apelul făcut de OMS

Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele SRP, subiliniază că „în acest context pandemic, Organizaţia Mondială a Sănătăţii face apel la toți tinerii să se alăture luptei antifumat, pentru a deveni o generație fără tutun”.

În acest context epidemiologic, Organizația Mondială a Sănătății evaluează constant noi cercetări, inclusiv cercetări care examinează legătura dintre consumul de tutun, consumul de nicotină și COVID-19.

În încheiere, cei doi experți din cadrul SRP amintesc că Societatea Română de Pneumologie, prin acţiunile şi evenimentele sale, susţine iniţiativele antifumat ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.


Notă autor:

Sursa foto: SRP și Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe