Newsflash
Știri

Mesajul Colegiului Medicilor din România de Ziua Mondială a BPOC

de Florentina Ionescu - nov. 18 2021
Mesajul Colegiului Medicilor din România de Ziua Mondială a BPOC

Colegiul Medicilor din România a transmis ieri un mesaj, în contextul Zilei Mondiale a BPOC, marcată anul acesta la 17 noiembrie.

Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis un mesaj amplu prin care atrage atenția asupra faptului că bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală pulmonară care afectează peste 300 de milioane de pacienți la nivel mondial. 

bpoc boala pulmonara afecteaza plamani mesaj cmr
Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels

Ieri, întreaga lume a marcat Ziua Mondială a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC), desfășurată anul acesta sub conceptul Plămâni sănătoși – niciodată mai important.

„Această tematică își propune să atragă atenția asupra poverii asupra sistemelor de sănătate și societății reprezentată de BPOC, cu atât mai mult în contextul pandemiei de COVID-19, precum și să promoveze sănătatea plămânilor subliniind importanța diagnosticului precoce, a activității fizice, a controalelor medicale regulate, a nutriției adecvate, a reducerii expunerii la factori de risc, precum și a aderenței la tratament pentru pacienți”, se arată în mesajul transmis de CMR ieri.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală pulmonară frecventă, care, potrivit specialiștilor, afectează peste 300 de milioane de pacienți la nivel mondial și reprezintă una dintre principalele trei cauze de mortalitate din lume. 

Vă recomandăm să citiți și: BPOC, a treia cauză de deces în lume 

Mai mult, prevalența acestei afecțiuni este în creștere, astfel că, până în 2060, numărul deceselor este estimat să ajungă la 5,4 milioane pe an, mai explică reprezentanții CMR în mesajul publicat pe o rețea socială.

În România, specialiștii estimează că peste 8% dintre adulții de peste 40 de ani suferă de BPOC. Neîngrijită corespunzător, această afecțiune poate duce la deteriorarea progresivă a funcției pulmonare, cu necesar de oxigen zilnic pentru activitățile uzuale, atrag atenția membrii CMR:

„În pandemia de COVID-19 trebuie acordată o atenție deosebită pacienților cu Bronhopneumopatie Obstructivă Cronică. Studiile arată că aceștia sunt mai vulnerabili la a dezvolta forme mai grave în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 și, în consecință, reprezintă o categorie la risc. În aceste condiții, Colegiul Medicilor din România lansează un apel către persoanele cu simptome să se prezinte la timp la medic, pentru diagnosticare, iar celor diagnosticate cu BPOC să nu neglijeze controalele și să urmeze recomandările specialiștilor, pentru a-și ține afecțiunea sub control.”

Vă recomandăm și: Mesajul transmis de dr. Beatrice Mahler, manager la Institutul „Marius Nasta”, cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC

În plus, mesajul publicat de CMR are și o componentă prin care membrii Colegiului își arată susținerea față de medicii pneumologi din România: 

„Mesajul nostru de susținere se îndreaptă și către medicii pneumologi din spitalele de pneumologie din întreaga țară care, pe lângă faptul că sunt în prima linie a luptei împotriva pandemiei de COVID-19 alături de specialiști în boli infecțioase, ATI și nu numai, tratează și alte patologii pulmonare grave, cu impact major, precum BPOC”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe