Newsflash
Știri

Mesajul CMR cu ocazia Zilei Mondiale a Medicului de Familie

de Dorina Novac - mai 19 2021
Mesajul CMR cu ocazia Zilei Mondiale a Medicului de Familie

Colegiul Medicilor din România a transmis un mesaj cu privire la Ziua Mondială a Medicului de Familie.

Sloganul Zilei Mondiale a Medicilor de Familie de anul acesta este „Construind viitorul alături de medicii de familie”, iar mesajul Colegiului Medicilor din România (CMR) pentru medicii de familie și pentru decidenți cu această ocazie este: Pentru viitor în sistemul de sănătate românesc, nu uitați de medicina de familie!, a precizat prof. dr. Daniel Coriu, președintele CMR.

medici de familie

În România sunt în prezent aproximativ 1.4000 de medici de familie.

„Din păcate, colegii noștri medici de familie se confruntă cu multe probleme, cu multe disfuncționalități izvorâte din ceea ce reprezintă în prezent sistemul de sănătate românesc.

Colegiul Medicilor din România (CMR) promovează independența profesională a medicului în exercitarea profesiei și a obligațiilor ce îi revin atât față de pacient, cât și față de sănătatea publică. Știm, însă, și am primit multiple mesaje din partea colegilor medici de familie că în prezent medicul de familie are diverse bariere în exercitarea profesiei, unele probleme fiind reprezentate de:

  • birocratizarea excesivă a medicinei de familie;
  • presiunea financiară din cauza lipsei de actualizare a tarifelor practicate de CNAS;
  • funcționarea defectuoasă în anumite perioade a Sistemului Informatic Unic Integrat.

Conducerea Colegiului Medicilor din România știe, a luat act de problemele medicinei de familie și a început o serie de consultări și demersuri cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru a identifica soluții pentru îmbunătățirea activității în cadrul cabinetelor medicilor de familie”, se arată în mesajul CMR.

Potrivit reprezentanților CMR, problemele cu care se confruntă medicina familiei – de la deșertificare în această specialitate, în unele zone, până la birocrația excesivă – au fost semnalate în repetate rânduri. Aceștia au mai subliniat că o criză în medicina de familie înseamnă o criză în întreg sistemul medical românesc, o criză extrem de greu, dacă nu imposibil, de depășit.

„Este timpul faptelor, nu al vorbelor în legătură cu raportul ce există între decidenți și medicii de familie. Suntem alături de medicii de familie și îi asigur pe toți medicii de familie că suntem, în același timp, și o voce activă a acestora mai ales în ultima perioadă în raport cu CNAS. Știu și cu toții înțelegem că așa nu se mai poate”, a mai spus prof. dr. Daniel Coriu.

De asemenea, și Societatea Națională de Medicina Familiei a transmis public un mesaj de solidaritate și încurajare.

„Este Ziua Internațională a Medicului de Familie și pentru noi e un bun prilej să ne bucurăm de profesia noastră. Medicina de familie este realmente o vocație. Puțin respectați de autorități de-a lungul vremii, medicii de familie s-au bucurat tot timpul de poziții măgulitoare în topuri de încredere a populației. Așa că vrem să îi asigurăm pe toți pacienții noștri că pentru ei, noi, medicii de familie, suntem mereu aici, lângă și pentru ei. Și autorităților le transmitem același mesaj – «Suntem aici», doar că pentru ei, mesajul este unul de semnalizare: «Nu vă prefaceți că nu ne vedeți, noi existăm și suntem importanți!». Colegilor noștri din țară și celor din lume le urăm să aibă o sărbătoare plină de satisfacții profesionale, să fie fericiți și mulțumiți și în plan personal și să fie în continuare aproape unul de altul, într-o comunitate profesională puternică și reprezentativă”, a precizat SNMF.

Ziua Mondială a Medicului de Familie a fost  declarată pentru prima dată, în 2010, de WONCA, organizația mondială reprezentativă pentru medicii de familie și medicii generaliști.          

Obiectivul acestei zile este să evidențieze rolul și contribuția medicilor de familie și a echipelor de îngrijire primară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe