Newsflash
Știri

Mesajele federațiilor sindicale, de Ziua internaţională a asistentului medical

de L. Budin - mai 12 2022
Mesajele federațiilor sindicale, de Ziua internaţională a asistentului medical

Ziua internaţională a asistentului medical este marcată anual pe data de 12 mai. Federația Sanitas din România și Federația Solidaritatea Sanitară din România au transmis mesaje membrilor lor.

Data de 12 mai reprezintă ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis prima şcoală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra, în 1860. Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (International Council of Nurses - ICN) a celebrat pentru prima dată Ziua internaţională a asistenţilor medicali în anul 1965, informează site-ul nursingworld.org și Agerpres.

ziua-asistentilor-medicali
Sursă: Facebook Federația Sanitas din România

 

Tema din 2022, stabilită de Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali, este un apel pentru investiţia în asistenţa medicală şi respectarea drepturilor membrilor acestei categorii profesionale, în vederea asigurării sănătăţii globale. 

„Dragi asistenți medicali, vă desfășurați munca zi și noapte peste tot unde este nevoie să alinați suferințele celor bolnavi, să  îngrijiți, în centrele de asistență socială, bătrânii și alte persoane aflate în situații dificile sau să vegheați asupra sănătății copiilor și elevilor din grădinițe, școli sau licee”, arată Federația Sanitas din România, pe pagina sa de Facebook.

Reprezentanții Federației au subliniat faptul că pandemia i-a marcat profesional și uman pe asistenții medicali din România. 

Au fost doi ani de eforturi eroice, împreună cu toată echipa medicală, pentru a face față unui virus care a pus pe pauză întreaga planetă. Iar lupta nu s-a terminat, chiar dacă starea de alertă a fost oficial ridicată. Pentru toate eforturile profesionale pe care le faceți zi de zi în beneficiul celor pe care îi îngrijiți, pentru răbdarea, grija și competența dovedite, primiți tot respectul nostru și cele mai sincere gânduri de mulțumire: la mulți ani!”, se mai arată în postare. 

Și Federația „Solidaritatea Sanitară” din România a transmis un mesaj pe pagina de Facebook:

Vă dorim să vă bucurați de exercitarea profesiei în condiții decente, cu deplina recunoaștere a eforturilor și sacrificiilor pe care le faceți, a contribuției pe care o aveți la sănătatea pacienților prin locul pe care-l ocupați în echipa medicală!”

Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali este o federaţie de peste 130 de asociaţii naţionale de asistenţi medicali, reprezentând peste 27 de milioane de membri din întreaga lume.

Fondat în 1899, Consiliul este prima şi cea mai mare organizaţie internaţională din lume pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii. Activează pentru a asigura îngrijiri medicale de calitate pentru toţi, pentru politici solide de sănătate la nivel global, pentru progresul cunoştinţelor de asistenţă medicală.

Colaborează cu agenţiile specializate din cadrul sistemului Naţiunilor Unite, şi în mod special cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Organizaţia Internaţională a Muncii şi cu Banca Mondială, și lucrează îndeaproape cu o serie de ONG-uri internaționale.

Anual, ICN face apel la asistenţii medicali să îşi împărtăşească experienţele, informând astfel populaţia despre activitatea lor şi făcând schimb de experiență cu colegii de pe mapamond.

Urmăreşte, prin acţiunile sale, să crească gradul de conştientizare, în primul rând la nivelul personalului de îngrijire medicală, şi, în al doilea rând în rândul populaţiei, guvernelor şi factorilor de decizie.

OMS trimite 20 de ambulanțe în Ucraina

EFPIA: măsuri pentru acces rapid şi echitabil la medicamente novatoare

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe