Newsflash
Știri

Medicina primară și paliația

de D. D. M. - apr. 22 2016
Medicina primară și paliația
     Îngrijirea paliativă prin medicul de familie începe să se facă simțită și în România. 168 de medici de familie au fost deja pregătiți în acest sens printr-un proiect-pilot dezvoltat de Hospice „Casa Speranței“, în parteneriat cu Spitalul „Saint Gallen“ din Elveția. Proiectul s-a derulat pe o perioadă de trei ani, timp în care 26 dintre medicii instruiți au acordat îngrijiri paliative de bază unui număr de 125 de bolnavi cu cancer din cele trei județe incluse în proiect – Brașov, Cluj, Iași – și municipiul București.
     Prin această activitate de educație-dezvoltare și de advocacy, oficialii Hospice „Casa Speranței“ spun că vor să dezvolte serviciile de îngrijiri paliative pe plan național, proiectul de față adresându-se primului nivel din acest proces: abordare paliativă a pacienților care suferă de boli incurabile prin medicul de familie. Proiectul a fost cofinanțat printr-un grant elvețian, prin intermediul contribuției elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, bugetul total fiind de 279.700 de franci elvețieni, din care aproape 250.000 de franci elvețieni au reprezentat contribuția Programului de cooperare româno-suedez.
     În România, există servicii specializate de îngrijiri paliative – 77 de unități cu paturi, 24 de echipe la domiciliu, cinci ambulatorii – dar acestea ating undeva 10% din oamenii care au nevoie de ele, spunea conf. dr. Daniela Moșoiu, coordonatoarea proiectului, în cadrul conferinței de presă organizată săptămâna trecută la București: „Prin acest program de instruire a medicilor de familie, încercăm să creăm o verigă intermediară, în așa fel încât mai mulți pacienți să poată beneficia de o abordare paliativă, iar la serviciile specializate să ajungă doar cazurile grave, pe care nu le poate gestiona medicul de familie“.
     Costurile abordării paliative prin medicul de familie se situează în jurul valorii de 4.700 de lei pe an, adaugă Daniela Moșoiu, ea considerând că aceste servicii ar trebui decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Programul de instruire va continua fiind cuprins în Programul pentru sănătate al Băncii Mondiale 2015–2020, care prevede sume pentru instruirea personalului din medicina primară și comunitară. La finalul perioadei, se urmărește ca în România să existe peste 5.000 de medici de familie instruiți.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe