Newsflash
Știri

Medicii de familie spun NU deciziilor extreme

de Dan Dumitru MIHALACHE - sept. 19 2013
Medicii de familie spun NU deciziilor extreme
Luate prin surprindere de comunicatul Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate, privind programul de proteste ale medicilor, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) au transmis un comunicat de presă – semnat de preşedinţii celor două organizaţii –  în care precizează că „este vorba probabil de o neînţelegere, căci medicii de familie, profesionişti şi manageri ai cabinetelor lor, nu s-au exprimat în favoarea rezilierii contractelor cu casele de asigurări de sănătate“.
Medicii de familie spun că ei susţin revigorarea sistemului medical, îmbunătăţirea serviciilor acordate pacienţilor, alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate, legislaţie care să garanteze independenta profesională a medicului, performanţa profesională precum şi toate acţiunile ce vizează demnitatea medicului şi contracarează denigrarea in corpore a corpului profesional medical în societatea românească, dar „nu putem accepta decizii ale Coaliţiei, decizii care fac referire la medicii de familie, fără a fi consultaţi“. Mai mult, spun aceştia, faptul că ei sunt angajatori, nu salariaţi, nu le permite participarea la acţiuni pur sindicale.
Ca membri „fireşti“ ai Colegiului Medicilor din România (CMR), aceştia spun că susţin în general acţiunile CMR, ca organism al tuturor medicilor din România, dar nicidecum nu se pune problema unor asemenea măsuri radicale (n.r.de anulare a contractelor cu casele de asigurări). De altfel, precizează comunicatul amintit, în şedinţa Consiliului Naţional al CMR nu s-a discutat despre „anularea contractelor medicilor de familie cu casele de asigurări“. Aceste măsuri extreme, de nesemnare sau de denunţare/reziliere a contractelor, spun aceştia, au fost folosite de medicii de familie în situaţii limită, când toate căile de comunicare şi toate argumentele nu au mai folosit la nimic: „În acest moment NU este vorba de aşa ceva şi speram să ne rezolvăm problemele specifice pe calea firească a dialogului, a negocierilor, a argumentelor”. Insistenţa cu care susţin ca acţiunile care îi privesc să fie hotărâte împreună cu ei este determinată, spun aceştia, de faptul că deciziile extreme sunt „întotdeauna atent gândite de organizaţiile noastre, după consultări serioase cu toate asociaţiile şi patronatele afiliate“.
Printre revendicările anunţate de Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate regăsim: alocarea unui buget de minimum 6% din PIB, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrare a profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, consultarea reală a coaliţiei cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.
   Prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele coaliţiei, spune că în cazul în care liderii coaliţiei nu vor fi invitaţi pentru negocierea solicitărilor, atunci aceştia îşi rezervă dreptul declanşării mişcărilor revendicative. Acţiunile de protest anunţate vor debuta la 18 septembrie, cu pichete organizate, zilnic, până la 27 septembrie, în faţa Ministereului Sănătăţii şi Ministerului de Finanţe, iar în noiembrie ar putea fi declanşată greva generală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe