Reprezentanţii medicilor de familie au anunţat că nu vor semna Contractul-cadru cu CNAS şi că vor contesta în instanţă noile acte normative elaborate de Ministerul Sănătăţii Peste o sută de medici din toată ţara s-au adunat sâmbătă, 12 februarie a.c., la Clubul Medicilor din Spitalul Clinic „Victor Babeş“ Bucureşti, ca să-şi exprime nemulţumirile cu privire la noile reglementări din sistemul sanitar. (...)
  
"> Medicii de familie nu semnează contractul cu CNAS - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Medicii de familie nu semnează contractul cu CNAS

de Dr. Sorina VASILE - feb. 18 2011
Medicii de familie nu semnează contractul cu CNAS

    Reprezentanţii medicilor de familie au anunţat că nu vor semna Contractul-cadru cu CNAS şi că vor contesta în instanţă noile acte normative elaborate de Ministerul Sănătăţii Peste o sută de medici din toată ţara s-au adunat sâmbătă, 12 februarie a.c., la Clubul Medicilor din Spitalul Clinic „Victor Babeş“ Bucureşti, ca să-şi exprime nemulţumirile cu privire la noile reglementări din sistemul sanitar. (...)
  

    Reprezentanţii medicilor de familie au anunţat că nu vor semna Contractul-cadru cu CNAS şi că vor contesta în instanţă noile acte normative elaborate de Ministerul Sănătăţii Peste o sută de medici din toată ţara s-au adunat sâmbătă, 12 februarie a.c., la Clubul Medicilor din Spitalul Clinic „Victor Babeş“ Bucureşti, ca să-şi exprime nemulţumirile cu privire la noile reglementări din sistemul sanitar.
    Reuniunea a fost condusă de dnele dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi dr. Doina Mihăilă, preşedinta Federaţiei Naţionale a Patronatelor de Medicina Familiei (FNPMF), alături de dnii dr. Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulatoriu, şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor.
    Medicii de familie sunt nemulţumiţi de noul Contract-cadru, care introduce reglementări precum impunerea plafoanelor orientative pentru prescripţia de medicamente, desfiinţarea sporurilor pentru medicii care lucrează în zone izolate şi dictarea unui tarif maximal pentru serviciul medical. De asemenea, contractul trebuie semnat pe o perioadă de doi ani, deşi nu se ştie încă suma ce va fi alocată de la buget pentru medicina de familie, în 2012. Conform noilor prevederi, medicii de familie sunt constrânşi să introducă datele medicale ale pacienţilor pe cardul naţional de sănătate. „Vor fi din nou deprofesionalizaţi şi obligaţi să presteze servicii care nu au legătură cu pregătirea profesională specifică, cu contractul lor şi care, mai ales, dezavantajează grav pacienţii“, afirmă reprezentanţii medicilor de familie, care vor să anuleze în instanţă „toate actele normative care încalcă drepturile fundamentale ale pacienţilor şi medicilor“ şi să sesizeze Uniunea Europeană privind „gravele încălcări ale directivelor europene“.
    Până în 2010, abonamentul de sănătate de care beneficiau contribuabilii sistemului naţional de asigurări de sănătate cuprindea consultaţii nelimitate. De anul trecut, pacienţii beneficiază doar de următoarele servicii: un consult anual, o consultaţie trimestrială pentru bolnavii cronici, 12 consultaţii pentru o gravidă, nouă consultaţii pentru un sugar (1–18 luni), depistarea cazurilor noi de boli endemoepidemice, vaccinări şi servicii de planificare familială.
    „Ne e jenă faţă de pacienţii noştri, că trebuie să le spunem: Nu pot! Pacientul plăteşte mai mult şi primeşte mai puţin (…) Din 2009, veniturile cabinetelor medicilor de familie au scăzut continuu şi inexplicabil. Astfel, dacă în 2009 bugetul a fost cu 35% mai mic, în 2010 a scăzut cu aproape 10 la sută, iar în 2011 cu alţi aproape 10 la sută (…). În schimb, trebuie să avem grijă de asistenţii noştri, de întreţinerea cabinetelor, de editarea cardurilor, de permanenţă (…). Este absolut ireal să putem lucra în aceste condiţii“, spune dna dr. Rodica Tănăsescu.
    Dl Vasile Barbu a declarat că pacienţii sunt solidari cu medicii şi că Ministerul Sănătăţii şi CNAS ar trebui sancţionate prin depunerea unei plângeri penale, din cauza nepăsării şi aroganţei cu care aceste instituţii tratează situaţia sistemului sanitar. Contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2011. Dacă medicii de familie nu vor semna acordul cu CNAS în timp util, conform articolului 141 din contract, activitatea lor ar urma să fie preluată de cabinetele din ambulatoriu.


 

 

Notă autor:

N. red. Raliindu-se demersurilor comune ale SNMF şi FNPMF, Colegiul Medicilor din România publică, în cadrul rubricii permanente din săptămânalul nostru (pag. 5), textul integral al comunicatului dat publicităţii sâmbătă, de cele două organizaţii reprezentative ale medicilor de familie. Trebuie spus că, în linii mari, aceleaşi probleme sunt semnalate şi într-un memoriu semnat de întreaga conducere a Societăţii Medicilor de Medicină
Generală/Medicina Familiei Brăila, primit la redacţie la finele săptămânii trecute.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe