Newsflash
Știri

Medicii de familie nu cred că pot distribui toată iodura de potasiu

de L. Budin - mar. 28 2022
Medicii de familie nu cred că pot distribui toată iodura de potasiu

Ministrul Sănătăţii va avea o consultare cu medicii de familie privind distribuirea pastilelor cu iodură de potasiu în cabinete, după ce aceștia au spus că cerința e o sarcină greu de realizat.

La sfârșitul săptămânii trecute, la Iași, Alexandru Rafila a fost întrebat în legătură cu nemulţumirea exprimată de medicii de familie, pentru că nu au fost consultaţi în privinţa distribuirii pastilelor de iodură de potasiu, informează Agerpres.

iodură_potasiu_iasi
Sursă foto: Antibiotice Iași

 

Cred că avem o responsabilitate profesională cu toţii, fie că suntem medici de familie, fie că suntem medici de orice altă specialitate, fie că suntem administratorii sistemului de sănătate. Înţeleg că dânşii au o activitate extrem de intensă în ceea ce priveşte consultaţiile pe care le acordă zilnic pacienţilor, şi chiar au făcut acest lucru şi la distanţă în perioada pandemiei, dar cred că atunci când este vorba despre un interes de sănătate publică necesită un efort în plus din partea tuturor”, a răspuns ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a adăugat că medicii de familie urmează să fie consultați în această chestiune.

Suntem medici şi trebuie să încercăm să ne protejăm pacienţii”, a subliniat el.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Raluca Zoiţanu, a declarat recent că distribuirea pastilelor de iodură de potasiu în cabinetele de medicina de familie este o sarcină dificilă, din cauza problemelor de logistică, și că în acest proces ar trebui implicate și primăriile şi farmaciile.

Dacă am fi fost consultați, ministerul ar fi aflat că nu putem face acest lucru din motive pur și simplu de logistică... pacientul nu vine, îi dai și a plecat, trebuie să și semneze într-un tabel că a primit, trebuie să verifici că este pe lista ta și că este eligibil să primească aceste pastile. Pastilele se primesc pe proces verbal de la Direcția de Sănătate Publică, trebuie dovedit că ai distribuit pastilele, că nu te-ai dus să le vinzi în piață. Nu poți să faci asta printre consultații, ne dă peste cap activitatea”, a declarat Raluca Zoițanu, președintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, pentru Europa FM.

În proces ar putea fi implicate primăriile, la fel cum s-a întâmplat în 1986, când s-a înregistrat accidentul nuclear de la Cernobîl, a mai opinat președintele FNPMS.

În unele localități s-a ales varianta de a fi distribuite prin circă, prin fostele dispensare, în alte locuri la primărie, poate fi rugat STS-ul să facă un sistem împreună cu Evidența Populației și primăriile să verifice, la fel, că au dat o singură dată pastilele, sau farmaciile ar fi o altă variantă. Și farmaciile sunt toate informatizate, sunt și locuri unde nu sunt cabinete de medicină de familie și ar fi mult mai simplu de făcut prin farmacii”, a spus Raluca Zoițanu.

Pe pagina de Facebook a Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie a fost postată și opinia dr. Soós Szabó Klára, medic de familie în Miercurea Ciuc, jud. Harghita:

Ministrul (...) a și făcut calculul, adică la cei 10.000 de medici de familie sunt înscrise 16.000.000 de persoane, astfel că timp de 2-3 săptămâni medicii de familie pot împărți lejer tabletele. Eu am făcut un calcul, având peste 2.700 înscriși, și calculând 3 săptămâni (...), ar însemna ca eu zilnic să împart acele tablete la peste 173 de persoane, ceea ce înseamnă circa 15 ore/zi, pentru că administrarea va dura 5 minute/persoană. Mai am câte 35 (...) de consultații/zi, în acele 6 ore de cabinet (...), asta însemnând 21 de ore/zi, plus o oră teren, deci 22 de ore lucrate zilnic, ceea ce din partea Ministerului Sănătății înseamnă doar un mic, dar foarte mic efort”, a spus doctorul.

Legea asistenței medicale mobile a fost promulgată

Prelevare de organe la Târgu Mureș, de la cel mai vârstnic donator din țară

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe