Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Medicii de familie în noua lege a sănătăţii

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ miercuri, 8 august 2012
   La 31 iulie a.c., în cadrul unei conferinţe de presă, dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii Naţionale de Medicina Fami­liei/Medi­cină Generală (SNMF), şi dr. Gabriel Munteanu, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), au prezentat principalele puncte ale întâlnirii de lucru pe marginea proiectului legii sănătăţii, dintre reprezentanţii judeţeni şi membrii consiliilor naţionale de conducere ale SNMF şi FNPMF, pe de o parte, şi dr. Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii, de cealaltă parte. S-a discutat despre calitatea de asigurat (având în vedere erorile sistemului informatic şi problemele colectării banilor de la asiguraţi) şi pachetul de bază, care încă nu este definit, precum şi despre asigurările facultative şi solicitarea de a nu fi excluşi de la acestea pacienţii vârstnici sau cu o patologie bogată. Pachetul de bază trebuie să fie realist, să poată fi oferit oricând oricărui pacient asigurat. O propunere este ca în lege să fie precizat procentul de finanţare a sănătăţii – minimum 6% din PIB. Altă propunere priveşte ghidurile de practică: acestea ar trebui să fie elaborate de organizaţii profesionale în colaborare cu comisia consultativă de medicină de familie din Ministerul Sănătăţii. Articolele de lege privitoare la com­ponenţa şi funcţionarea comisiei speciale judeţene ce reglementează numărul cabinetelor trebuie reformulate. De asemenea, s-a solicitat reglementarea participării organizaţiilor patronale şi a celor profesionale reprezentative la nivel naţional, la consultarea şi negocierea actelor normative legate de medicina de familie. În opinia reprezentanţilor medicilor de familie, subcapitolele din lege privind asistenţa medicală comunitară şi medicina şcolară trebuie mutate de la titlul „Asistenţa medicală primară“ la „Sănătatea publică“, pu­nându-se accent pe implicarea comunităţii prin reprezentanţii din autorităţile locale. Legat de asigurările de sănătate, ar fi necesare articole de lege care să garanteze dreptul fiecărui asigurat de a-şi alege furni­zorii de servicii medicale, evitându-se astfel posibilele discri­minări. De asemenea, formularea grupurilor de practică trebuie refăcută, cu accent pe managementul de caz pe boală cronică. În consiliul de administraţie al ANRAOS (Autoritatea Naţională de Regle­mentare a Asigurărilor Obligatorii de Sănătate) – care înlocuieşte CNAS – nu ar fi normal, cred reprezentanţii medicilor de familie, să intre asiguratorii (este un conflict de interese), în schimb ar trebui să se regăsească patronatele, sindicatele şi pacienţii (plătitorii).
   Au fost discutate şi probleme de actualitate pentru medicina de familie: sincopele în efectuarea plăţilor către centrele de permanenţă şi alternative de acordare a serviciilor care asigură continuitatea asistenţei medicale; ameliorarea birocraţiei, pentru creşterea timpului alocat actului medical; temerea că realizarea vaccinărilor exclusiv de medicii de familie, începând de la 1 iulie a.c., va duce la înrăutăţirea situaţiei vaccinale, prin neprezentarea la medic pentru vaccinare.
   Concluzia întâlnirii este că legea sănătăţii necesită numeroase modificări, iar ministrul sănătăţii aşteaptă propuneri de ameliorare din partea organizaţiilor reprezentative ale medicilor de familie. Să sperăm că ele vor fi (şi) în beneficiul pacienţilor.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC