Newsflash
Știri

A scăzut cu 50% numărul pacienților cu AVC care ajung în spitale

de Dorina Novac - oct. 29 2020
A scăzut cu 50% numărul pacienților cu AVC care ajung în spitale

Numărul pacienților cu AVC care ajung în spital a scăzut cu aproape 50%, avertizează medicii neurologi și radiologii intervenționiști cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral.

Potrivit unui comunicat de presă, în 2020, în primele 9 luni ale anului, 27.000 de pacienți cu AVC au fost internați în spitalele din România, față de 55.000 câți au fost înregistrați pe parcursul anului 2019

„Există mai multe cauze pentru scăderea cu aproape 50% a numărului de pacienți internați cu AVC în România. Transformarea unora dintre centrele specializate în AVC în spitale suport COVID și reținerea pacienților de a apela la serviciile medicale sau de urgență pot fi parte din motivele scăderii numărului de pacienți care au accesat sistemul de sănătate din România în primele 9 luni ale anului”, a declarat conf. dr. Cristina Tiu, coordonator național al AP AVC, șefa secției de neurologie II din Spitalul Universitar București.

Dr Cristina Tiu
Conf. dr. Cristina Tiu, coordonator național al AP AVC, șefa secției de neurologie II din Spitalul Universitar București

 

În urma unei conferințe online organizate cu prilejul Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral, medici neurologi și radiologi intervenționiști din spitalele din București și Târgu Mureș au dezbătut statisticile fiecărei unități spitalicești din punct de vedere al fondurilor, materialelor primite, pacienților înregistrați.

De asemenea, au analizat situația și fluxul medical al pacienților cu AVC în spitalele din țară, pe timp de pandemie, și fiecare a vorbit despre problemele sau particularitățile cu care se confruntă instituția în care își exercită actul medical în 2020.

Fonduri mai mici de la Casa de Asigurări de Sănătate

„Statul român a alocat în 2020 o treime din suma alocată în 2018 pentru intervențiile neurovasculare în unul dintre cele trei centre de referință din țară, adică Spitalul Universitar, iar în 2019 a fost cea mai mică alocare din ultimii 4 ani. Acest tip de management al resurselor este absolut revoltător pentru că va condamna la moarte 2 treimi dintre pacienții care fac AVC”, a declarat prof. dr. Gheorghe Iana, președintele SNRIR, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală.

Aceasta a subliniat că lipsa resurselor materiale necesare pentru tratarea afecțiunilor neurovasculare are două coordonate: lipsa reală a fondurilor alocate și analiza absolut ridicolă, făcută pe baza de tabele, a celor care gestionează distribuirea materialelor.

AVC în pandemia de COVID-19

Potrivit dr. Florin Bloj, medic specialist în radiologie și imagistică medicală la Spitalul Județean de Urgență Târgu Mureș, în afara de COVID-19 există și toate celelalte urgențe medicale ca și până acum: au loc accidente rutiere, oamenii au în continuare traumatisme, infarcte miocardice și accidente vasculare cerebrale, iar toți acești pacienți trebuie să se adreseze sistemului de urgență.

„Din nefericire, aparținatorii pacienților sunt reticenți în a se adresa unui spital de teama infectării cu COVID. Există și situații în care familiile, încercând să-și protejeze seniorii îi izolează și din acest motiv află sau observă prea târziu că au suferit un accident vascular cerebral, unde timpul de intervenție este determinant în evoluția bolii”, a explicat acesta.

Program-pilot pentru pacienții cu AVC

Sursa citată precizează că cazurile de pacienți cu suspiciune de AVC sunt o prioritate pentru toate spitalele de urgență din lume, iar în România sunt planuri concrete în curs de implementare pentru scurtarea la minimum a perioadei dintre telefonul la 112 și aplicarea tratamentului adecvat asupra pacientului în spital.

„Înainte de declansarea pandemiei era foarte aproape punerea în aplicare, în cadrul Acțiunii Prioritare pentru AVC-uri ischemice, a unui parteneriat între Ministerul Sănătății și serviciile de ambulanțe, pentru aplicarea unei prenotificări a prezenței unui caz de stroke încă din Ambulanță, pentru a putea fi totul pregătit la ajungerea sa la spital și a se scurta cât mai mult mult timpii de intervenție până la aplicarea tratamentului potrivit. În cel mai scurt timp, vom reuși implementarea lui în București ca program-pilot”, a anunțat conf. dr. Cristina Tiu, șef secție de Neurologie II din Spitalul Universitar București.

Pacienții sau aparținătorii își pot identifica după o metodă simplă simptomatologia AVC.

Dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervențională la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Mureș spune că viața unei persoane care a suferit un AVC depinde de secundele care se scurg și de rapiditatea cu care aceasta ajunge la o unitate spitalicească unde poate primi îngrijirea potrivită pentru a elimina riscurile de deces sau de invaliditate.

Dr Lucian Marginean
Dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervențională la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Mureș

„Nu trebuie să existe ezitare sau timpi morți între bănuiala apariției unui AVC și telefonul dat la 112. Cum ne putem da seama că o persoană din jurul nostru trece prin asta? Prin metoda supranumită FAST care este vitală și care ar trebui să fie cunoscută de cât mai multă lume”, a adăugat medicul.

Dintre pacienții cu AVC, aproximativ 30% decedează în primele 30 de zile, iar 30-35% vor rămâne cu un grad de dizabilitate care îi va face dependenți de îngrijirea unei alte persoane sau îi va împiedica să își mai desfășoare activitatea profesională.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe