Newsflash
Știri

Medicii au avut nevoie de susţinere psihologică în 2020

de Florentina Ionescu - ian. 8 2021
Medicii au avut nevoie de susţinere psihologică în 2020

În pandemie, și medicii au avut nevoie de suport psihologic, mai ales prin prisma unui nivel ridicat de anxietate și de burnout.

brain-4381325_1920Stigmatizarea și lipsa de educaţie cu privire la componenta fizică a unor patologii emoţionale au făcut anul trecut ca o parte a medicilor să nu își facă un „screening emoţional”, care ar fi fost prioritar îndeosebi în pandemie, a explicat Yolanda Creţescu (foto mai jos), psihoterapeut adlerian și psiholog clinician.

Aceasta a amintit că atât anxietatea, cât și depresia, burnoutul, stresul posttraumatic, fobiile au o mare componentă psihogenă, iar „odată cu pandemia, aceste informaţii și, cumva, destigmatizarea serviciilor psihologice sau a suportului psihologic și psihiatric au făcut să se normalizeze aceste situaţii”.

psiholog yolanda cretescu facebook

Potrivit acesteia, în pandemie, medicii români au avut nevoie de susţinere psihologică tocmai pentru că au avut un nivel ridicat de anxietate, de oboseală, de bornout, uneori chiar și cu simptome de depresie.

Medicii au nevoie de suportul nostru, au nevoie de capacitatea noastră de a învăţa despre ce se întâmplă cu acest virus. Chiar dacă suntem aparţinători și în familia noastră se întâmplă o dramă, să avem încredere că s-a făcut tot ceea ce s-a putut. (Psihoterapeut Yolanda Creţescu)

În opinia sa, este foarte greu pentru orice persoană să își imagineze măcar ce înseamnă pentru un medic să fie nevoit să decidă el pentru viaţa unui om – dacă îl salvează sau nu, în caz că ajunge să fie pus în această situaţie.

„De aceea, cred că cel mai important este, în primul rând, să-i înţelegem [pe medici] și, în al doilea rând, să știm și să îi asigurăm că avem încrederea că au luat cea mai bună decizie în acel moment, că sunt într-adevăr niște eroi, așa cum cum au fost numiţi”, a declarat Yolanda Creţescu, pentru Viaţa Medicală.

Recomandări pentru cei din linia întâi 

  • Este important să se păstreze în spitale echipe multidisciplinare, pentru că pot apărea erori de percepţie: „să ni se pară, să fim obosiţi, să nu luăm poate cea mai bună decizie, pentru că [nu trebuie să uităm că] și medicii sunt oameni”. De aceea, după cum spune psihoterapeutul citat, a lucra în echipe în această perioadă este foarte, foarte important.
  • Medicii trebuie să încerce să diminueze cât mai mult probabilitatea de a-și contamina membrii familiei, pentru că este un stres personal foarte mare: „De aceea, acolo unde se poate, să se păstreze această distanţă fizică, astfel încât ei să nu trăiască secundă de secundă și cu îngrijorarea că poate și-au îmbolnăvit familia”.
  • În cazul în care apar simptome de tipul insomnie, tulburări alimentare, anxietate, resimţite la nivel fizic, dureri abdominale, dureri de cap, ameţeală, defocusarea atenţiei, este recomandată consultarea specialiștilor în psihologie sau psihiatrie.

Notă autor:

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe