Newsflash
Știri

Medicamentele generice sub ameninţarea ACTA

de Dr. Mihail CĂLIN - feb. 21 2012
Medicamentele generice sub ameninţarea ACTA
   Mult mediatizatul Acord Comercial de Combatere a Contrafacerii (ACTA), stârneşte reacţii şi din partea organizaţiilor nonguvernamentale care activează în sfera medicală. Recent, Médecins sans Frontières (organizaţie laureată, în 1999, cu Premiul Nobel pentru Pace) şi-a prezentat opinia în această problemă, apreciind că prevederile tratatului sporesc drepturile com­paniilor farmaceutice în detrimentul pacienţilor săraci, impu­nând limite pieţei medicamentelor generice legitime şi tranzitului acestora peste frontiere. Prezentăm, în cele ce urmează, o parte din observaţiile organizaţiei cu privire la tratatul menţionat.
   Anvergura ACTA este prea mare şi poate dăuna accesului la medicamente. Tratatul se presupune că va oferi protecţie sănătăţii publice împotriva medicamentelor contrafăcute, însă, conform definiţiilor acceptate de Organizaţia Mondială a Comerţului, falsificarea se referă doar la încălcarea drepturilor intelectuale. În privinţa medicamentelor, aceasta poate implica dispute privitoare la denumiri comerciale, etichetare sau chiar la forma şi culoarea unei tablete, care nu constituite întotdeauna o problemă de sănătate publică. ACTA ar permite reţinerea la frontieră a medicamentelor destinate ţărilor în curs de dezvoltare. Numărul controalelor la frontieră ar creşte, iar oficialii vamali ar putea decide ex officio să reţină şi chiar să distrugă bunuri suspectate de încălcarea drepturilor intelectuale, fără o decizie a tribunalului. Riscurile prevederilor tratatului pentru accesul la medicamente au fost recent demonstrate în Germania, unde un transport de produs generic legitim a fost reţinut sub suspiciunea de încălcare a drepturilor companiei GSK. ACTA subminează rolul justiţiei în protejarea dreptului la sănătate, permiţând desfăşurarea procedurilor extralegale, şi ar permite, odată aprobat, confis­carea şi distrugerea medicamentelor fără consultarea proprie­tarului şi fără controlul justiţiei, ceea ce deschide calea abuzu­rilor. Chiar şi în cazul unor procese, balanţa este înclinată în favoarea deţinătorului de drepturi intelectuale potenţial prejudiciat. ACTA este dezechilibrat, prevăzând sancţiuni excesive, dar puţine mijloace de protecţe împotrva abuzurilor. Terţe părţi – distribuitori, ONG-uri şi chiar autorităţi de sănătate publică – sunt expuse la sancţiuni de prevederile tratatului, descura­jând toate entităţile implicate în producerea, comer­cializarea şi distribuţia de medicamente generice accesibile. ACTA nu reprezintă o reacţie legitimă la problema medica­mentelor nesigure: scopul tratatului este mai degrabă de a proteja interesele comerciale ale companiilor deţinătoare de drepturi de proprietate intelectuală şi mai mult ar afecta accesul la medicamente generice legitime decât ar proteja împotriva celor false.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe