Newsflash
Știri

Medicamentele contrafăcute, în țările cu venit mediu

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - aug. 17 2018
Medicamentele contrafăcute,  în țările cu venit mediu
    În urma ratelor de natalitate în scădere, China își îndeamnă cetățenii să facă mai mulți copii, titrează CNN. Până în anul 2015, statul chinez nu a permis familiilor nou întemeiate să aibă mai mult de un copil, având în vedere creșterea demografică din ultimele decenii și suprapopularea țării. În 2015, guvernul chinez a renunțat la această politică, dând voie familiilor să aibă chiar și doi copii, iar acum încurajează cetățenii în acest sens, explicând că impactul natalității scăzute asupra economiei a început să se facă simțit. Populația aptă de muncă din China este în scădere, mulți tineri susținându-și financiar părinții și chiar bunicii. În 2017, rata de fertilitate a fost de 1,6 copii per femeie, sub nivelul de 2,1 necesar pentru menținerea trendului de creștere a populației, ceea ce înseamnă că nu a fost suficientă eliminarea interdicției de a avea mai mult de un copil. În rândul populației cu un statut socio-economic de nivel mediu sunt necesare măsuri de stimulare a natalității, pentru că întreținerea unui copil a devenit din ce în ce mai grea în mediul urban, apreciază presa chineză. În scurt timp, guvernul chinez va renunța la toate restricțiile, spun cercetătorii din domeniul sociologiei. Luna trecută, Curtea supremă chineză a introdus o perioadă de trei luni pentru cuplurile care vor să divorțeze, destinată reconcilierii. În plus, guvernul chinez a început să ofere sume de bani tinerilor care se căsătoresc. Totuși, unii critici susțin că această schimbare de politici privind numărul de copii per cuplu nu va face altceva decât să crească discriminarea femeilor la momentul ocupării unui loc de muncă – 75% din angajatori sunt mai puțin dispuși să angajeze femei, conform unor sondaje. Proporția a crescut în urma recomandării guvernului de a avea doi copii. Mulți angajatori se tem de plata concediilor de maternitate, astfel că pentru femeile care nu au copii va deveni mult mai greu să își găsească un loc de muncă.

    Senatorii argentinieni au respins legalizarea avortului în primele 14 săptămâni, după ce măsura fusese aprobată de Camera deputaților din Argentina, titrează The British Medical Journal. Chiar și președintele Mauricio Macri afirmase că va semna legea dacă aceasta va fi aprobată de senatori, în ciuda părerilor personale. Senatorii au votat cu 38 de voturi împotriva legalizării avorturilor, față de 31 pentru avorturi, Uruguay și Cuba fiind singurele țări proavort. În Argentina, avortul este permis doar dacă produsul de concepție a rezultat în urma unui abuz sexual sau dacă pune în pericol viața femeii însărcinate. Avortul ilegal este pedepsit cu unul până la patru ani de închisoare atât pentru femeile implicate, cât și pentru medicii care realizează această procedură. Totuși, conform statisticilor, anual au loc în Argentina până la 450.000 de avorturi ilegale și până la 90 de decese în rândul femeilor care realizează aceste proceduri. Deși Argentina nu are o religie oficială, catolicismul este bine reprezentat în țara sud-americană, opunându-se vehement practicilor avorturilor, dar și divorțurilor sau căsătoriilor între persoanele de același sex. Deși femeile argentiniene își arogă dreptul de a lua singure decizii asupra eventualelor sarcini, în ultimele luni în Argentina a luat naștere o mișcare antiavort, susținută majoritar de biserica evanghelică argentiniană, dar și de biserica catolică.

    Un studiu recent al Universității North Carolina a arătat că medicamentele false sau sub standarde reprezintă o problemă reală în țările cu venit mic și mediu, aflăm din JAMA Network Open. Printre acestea se regăsesc 13% din medicamentele esențiale, iar în țările africane 18,7%. Medicamentele false reproduc exact compoziția și aspectul celor originale, iar medicamentele sub standarde nu îndeplinesc cerințele obligatorii de punere pe piață ori au termenul de valabilitate depășit. Cel mai des falsificate sau vândute în condiții care nu îndeplinesc standardele au fost anti-malaricele (19,1%) și antibioticele (12,4%). Aceste medicamente pot înrăutăți starea de sănătate a pacienților, prin interacțiuni necunoscute cu alte medicamente sau prin efecte nocive intrinseci. Problema medicamentelor contrafăcute sau expirate nu este suficient studiată și este nevoie de o reevaluare a opțiunilor prin care să fie eliminate complet din uz. În analiza cercetătorilor de la Universitatea North Carolina au fost incluse 256 de review-uri și 96 de studii. Cercetarea nu a analizat complet impactul economic al falsificării medicamentelor, dar a arătat că acestea, împreună cu medicamentele sub standarde, cauzează costuri suplimentare în sistemele de sănătate și scad productivitatea cadrelor medicale. Și alți autori au atras atenția de-a lungul timpului asupra problemei medicamentelor contrafăcute, sugerând înființarea unei convenții internaționale pe această temă. Convenția ar trebui să dea o definiție corectă medicamentelor contrafăcute, să impună stabilirea unor legi naționale în privința acestora și să ofere un cadru legal pentru cele care nu îndeplinesc condițiile de punere pe piață.

    Un articol publicat de The Lancet Global Health arată că vaccinul împotriva rotavirusului a scăzut decesele în rândul copiilor cu diaree din Malawi cu 34%. Astfel, studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Liverpool reîntărește recomandarea Organizației mondiale a sănătății de a include vaccinarea împotriva rotavirusului în programele naționale de imunizare. În Africa și Asia, rotavirusul este una dintre cele mai importante cauze de diaree severă și deces în rândul copiilor mici și sugarilor. Virusul a cauzat 215.000 de decese în 2013, dintre care 121.000 în Africa. Astfel, în ultimii cinci ani, multe țări din Africa au inclus vaccinul împotriva rotavirusului în programul de imunizare, având efecte favorabile asupra creșterii supraviețuirii copiilor mici și sugarilor. Cu toate acestea, nu toate țările au inclus vaccinul în programul de vaccinare, dar cercetătorii spun că ar trebui să ia exemplul Malawi. Aici, reducerea mortalității a fost intens corelată cu rata vaccinării. După un an de la introducerea vaccinului în program, vaccinarea populației Malawi a ajuns la o rată de 90%.

    În ciuda tuturor avertismentelor legate de abuzul de opioide, prescrierea acestor substanțe nu a scăzut, aflăm dintr-un studiu al Clinicii Mayo publicat în The British Medical Journal. Rata prescrierii a rămas neschimbată în ultimii zece ani, pe parcursul unui an 14% din pacienții asigurați, 26% din pacienții cu vârste peste 65 de ani și 52% din pacienții cu dizabilități au primit tratamente cu opioide. Ultimii au folosit cel mai mult și pe cel mai lung termen aceste substanțe. Doza medie prescrisă de opioide a crescut de la șapte pastile de 5 mg de oxicodonă în 2007 la nouă pastile în 2012, scăzând apoi în 2016 la opt pastile, în rândul celor cu dizabilități. Printre pacienții vârstnici, doza nu s-a modificat în timp, rămânând la trei pastile de oxicodonă 5 mg. Pentru restul pacienților, doza zilnică de oxicodonă a rămas nemodificată, de două pastile. Centrul național de supraveghere și control al bolilor transmisibile din SUA a raportat creșterile semnificative ale consumului de opioide în ultimul deceniu. Acest semnal de alarmă a dus la scăderea consumului din 2011 până în 2015, dar nivelul la care s-a ajuns era totuși de patru ori mai mare decât ar fi fost normal. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe