Newsflash
Știri

Medicamentele care conțin ranitidină, retrase din farmacii

de Dorina Novac - ian. 21 2020
Medicamentele care conțin ranitidină, retrase din farmacii

Vânzarea în farmacii a medicamentelor pe bază de ranitidină, atât cu administrare orală, cât şi injectabilă, a fost blocată de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Potrivit ANMDMR, blocarea vânzării în farmacii a acestor medicamente este o măsură de precauție. 

capsule medicamente

„Ca urmare a suspendării de către Directoratul European pentru Calitatea Medicamentului (EDQM) a Certificatelor de conformitate cu Farmacopeea Europeană (CEP) pentru substanţa activă Clorhidrat de ranitidină, din cauza detectării prezenţei de impurităţi nitrozaminice (NDMA), Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a dispus, ca măsură de precauţie, blocarea la vânzare la nivel de farmacie, a medicamentelor pe bază de ranitidină, atât a formelor farmaceutice cu administrare orală, cât şi a soluţiei injectabile, până la emiterea de către Comisia Europeană a unei decizii referitoare la medicamentele care conţin ranitidină, afectate de această neconformitate de calitate”, informează sursa citată.

În acest sens, ANMDMR a dispus transmiterea de către Deţinătorii Autorizaţiilor de Punere pe Piaţă pentru aceste medicamente a situaţiei seriilor fabricate, în termen de valabilitate, aflate atât în depozitul propriu, cât şi distribuite în reţeaua farmaceutică (depozite şi farmacii), precum şi a seriilor fabricate şi neeliberate spre vânzare.

De asemenea, ei trebuie să transmită ANMDMR lista distribuitorilor cărora le-au fost distribuite seriile medicamentelor pe bază de ranitidină şi dovada informării acestora cu privire la acţiunea de blocare la vânzare. Totodată, trebuie să ofere informații cu privire la cantitățile deţinute în depozitul propriu de Clorhidrat de ranitidină, fabricată de producătorii cărora li s-a suspendat CEP.

Mai mult, ANMDMR precizează că pe piață sunt disponibile tratamente alternative și recomandă pacienților să consulte medicul în acest sens.



Notă autor:

Sursă imagine: pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe