Newsflash
Știri

Medicamente blockbuster

de Alexandra NISTOROIU - feb. 11 2016
Medicamente blockbuster

     Medicii de familie britanici avertizează asupra scăderii calității serviciilor chirurgicale de care au parte pacienții în clinicile locale de medicină generală și spun că nu pot face față avalanșei de cereri. Într-un sondaj efectuat pe 2.837 de medici de familie, citat de The Guardian, 55% au mărturisit că în ultimul an s-a deteriorat calitatea serviciilor pe care le furnizează. Sondajul, care a acoperit o treime din practicile medicale din Anglia, arată și că prea mulți pacienți nu mai reușesc să obțină programările, tratamentele și paleta de servicii de care au nevoie. 68% dintre medicii de familie își consideră copleșitor volumul de muncă tot timpul sau o parte din timp. „Cifrele arată o stare de urgență în ceea ce privește practicile de medicina familiei din Anglia, care sunt înfometate din cauza lipsei resurselor și a personalului“, a spus dr. Beth McCarron, membru al comitetului executiv pentru medicii de familie din cadrul British Medical Association, care a realizat sondajul anterior citat. McCarron spune că o parte esențială din presiunea pusă pe umerii medicilor de familie vine de la creșterea progresivă a numărului de pacienți vârstnici și fragili, care au mai multe comorbidități. Dar, pe lângă asta, „forța de muncă din medicina de familie supraîncărcată, suprasolicitată este îngropată sub o avalanșă de sarcini, inclusiv completarea de hârtii inutile generate de o cultură a bifării de căsuțe și de numărul mare de pacienți în vârstă care intră pe ușa chirurgiei și au nevoie de îngrijire intensivă, specializată“, a explicat McCarron.

 

     Administrația Obama a anunțat marți că va cere Congresului să aloce un buget suplimentar de 1,1 miliarde de dolari în 2017 pentru a combate epidemia în creștere de abuz de heroină și medicamente împotriva durerii care necesită prescripție medicală. Aproape jumătate din fondurile solicitate ar trebui să fie folosite pentru a crea noi spații de tratament, pe întreg teritoriul țării fiind prea puține locuri în centrele specializate în tratarea dependenței de opioide și heroină. Restul banilor ar trebui să meargă pe programe de prevenție a supradozelor, consolidarea măsurilor care combat vânzările ilegale și îmbunătățirea accesului la naloxonă, substanța care îi poate salva pe cei care fac supradoză. Potrivit The New York Times, anunțul Administrației prezidențiale reflectă îngrijorarea autorităților cu privire la una din puținele probleme serioase de sănătate publică ce s-a înrăutățit sub mandatul lui Obama. Opioidele, care includ analgezicele eliberate cu prescripție medicală și heroina, au fost implicate în peste 28.600 de decese în Statele Unite, în 2014, potrivit CDC. Aceste medicamente au ucis mai mulți oameni decât accidentele rutiere.

 

     Șapte medicamente blockbuster vor fi lansate în 2016, fiecare cu un potențial de vânzări de peste un miliard de dolari anual, arată o analiză a Thomson Reuters. Deși 2016 nu se anunță un an la fel de bun pentru industrie ca 2015 (marcat de sosirea a unsprezece medicamente cu uriaș potențial) va fi un an productiv. Cele două mari hituri ale anului vor fi, probabil, un medicament dezvoltat de Intercept Pharmaceuticals pentru boala cronică de ficat: acid obeticolic (vânzări previzionate de 2,6 miliarde de dolari în 2020), și noul medicament cu doză fixă împotriva HIV: emtricitabina plus tenofovir alafenamidă, creat de Gilead Sciences, cu un potențial estimat la două miliarde de dolari. Tot anul acesta Merck lansează un nou tratament pentru hepatita C, iar AbbVie unul pentru pacienții cu leucemie, conform raportului „Drugs to Watch“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe