Newsflash
Știri

Medic INSMC: care sunt consecințele asocierii dintre ADHD și obezitate

de Florentina Ionescu - sept. 15 2021
Medic INSMC: care sunt consecințele asocierii dintre ADHD și obezitate

Dr. Carmen Truțescu, medic primar psihiatrie pediatrică în cadrul INSMC ,,Alessandrescu-Rusescu” din București, detaliază care sunt consecințele asocierii dintre ADHD și obezitate.

În prezent se desfășoară Campania Națională de Conștientizare și Prevenție a Obezității Infantile, inițiată de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” (INSMC) în parteneriat cu Ministerul Sănătății. 

adhd copil obezitate

Astfel, medicii din cadrul INSMC „Alessandrescu-Rusescu” au conceput un îndrumar dedicat tuturor părinților, se arată pe o rețea de socializare. În acest ghid, specialiștii echipei multidisciplinare din spatele campaniei oferă părinților:

- detalii despre factorii determinanți ai obezității infantile și impactul acestora asupra copiilor,

- instrumente de sprijin pentru părinți în lupta cu obezitatea infantilă,

- informații despre semnele de alarmă care cer atenție și implicare imediată din partea părinților.

Dr. Carmen Truțescu, medic primar psihiatrie pediatrică în cadrul INSMC „Alessandrescu-Rusescu”, vine în sprijinul campaniei cu o serie de materiale dedicate asocierii dintre tulburarile psihiatrice și obezitate.

În primul material de acest gen, ea prezintă consecințele asocierii dintre ADHD și obezitate. Astfel, medicul explică faptul că asocierea dintre ADHD și obezitate poate avea numeroase consecințe, precum: deficiențe în funcționarea socială, tulburări de somn, afectarea funcțiilor executive, afectarea randamentului școlar.

Medicul Carmen Truțescu explică:

„Tulburarea hiperchinetică cu deficit de atenție (ADHD) se asociază frecvent cu obezitatea. Asocierea devine mai importantă la sfârșitul adolescenței și la maturitate și pare să fie mai puternică în cazul fetelor. Elementul comun al celor două entități este adesea sedentarismul”.

Totodată, în materialul informativ creat de medic se arată că: studiile prospective indică faptul că relația dintre ADHD și obezitate este una bidirecțională. Deși adesea simptomele ADHD preced supraponderalitatea și obezitatea, și acestea din urmă conduc la manifestări ale ADHD.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe